El

12 juli, 2023

Strømforbrug og elpriser er et emne, der optager plads i bevidstheden hos mange danskere, og det er ikke uden grund. Der er nemlig mange penge at spare ved at vælge det rette elselskab og ikke mindst planlægge sit forbrug bedst muligt.

Men det er ikke så enkelt endda. Det kræver nemlig en god baggrundsviden om el generelt, om elprisernes udsving samt om din husstands samlede forbrug af el at træffe de rette beslutninger. Herunder gennemgår vi de ting, du skal vide for at optimere dit elforbrug. Vi kommer også med nogle gode råd til, hvordan du kan spare penge på din elregning, ligesom vi kommer ind på prisen for el – den svinger nemlig fra time til time.

Sidder du tilbage med spørgsmål, vi ikke har besvaret, eller ønsker du at skifte til Greenbow, så skal du ikke tøve med at kontakte vores kundeservice på tlf. (+45) 35 10 35 10. Her sidder dygtige medarbejdere klar til at guide dig og svare på dine spørgsmål.

Hvor meget strøm bruger en familie?

Hvis du gerne vil have et overblik over dit eget strømforbrug og sætte det i perspektiv, kan du med fordel kigge ind i, hvor meget strøm en gennemsnitlig familie i Danmark bruger. På den måde har du et referencepunkt og kan lettere vurdere, om du bruger meget eller lidt strøm.

Som udgangspunkt siger man, at det årlige forbrug for en familie ligger på omkring 4.000 kWh, mens det for en familie med elbil typisk ligger omkring 6.000 kWh. Det er dog et tal, der kan variere meget til både den ene og den anden side afhængigt af boligens størrelse og antallet af familiemedlemmer, ligesom det spiller en væsentlig rolle, om boligen er elopvarmet, samt om familien har en eller flere elbiler.

Derudover spiller antallet og brugen af elektriske apparater naturligvis en rolle. Neden for har vi samlet en række eksempler på almindelige husholdningsapparater og deres typiske årlige energiforbrug:

  • Køleskab: 100-400 kWh
  • Fryser: 150-400 kWh
  • Opvaskemaskine: 150-400 kWh
  • Tørretumbler: 200-500 kWh
  • Belysning: 200-500 kWh

Ovenstående viser, at der er store indbyrdes forskelle på energiforbruget hos de forskellige elektriske apparater. Det skyldes forskelle i mærke, model og brugsmønstre, og det viser tydeligt, at der kan være penge (og el) at spare ved at investere i energieffektive apparater med høj energimærkning samt være opmærksom på, hvordan og hvornår apparaterne tændes.

Hvad koster el?

Hvis du ønsker at optimere dit elforbrug, skal du ikke bare kigge nærmere på energimærkerne – du skal også forstå elmarkedet og elprisernes udsving, så du kan planlægge dit forbrug bedst muligt.

Elmarkedet består af tre forskellige aktører: Elproducenter, netselskaber og elselskaber.

Elproducenterne producerer strøm fra forskellige kilder, både bæredygtige og ikke-bæredygtige, og leverer den til et fælles elnet. Det danske marked er opdelt i to zoner, øst og vest for Storebælt, hvilket resulterer i forskellige priser i de to områder.

Netselskaberne ejer og vedligeholder elnettet og sørger for, at strømmen leveres til din bolig. Du har ikke valgfrihed, når det kommer til netselskab – du er tvunget til at bruge det selskab, der råder over dit område.

Elselskaberne sørger for, at du kan købe strøm, og det er fra elselskabet, du får din elregning. Det er også her, du har en indflydelse i forhold til prisen på din strøm og den service, du forventer af dit elselskab.

Elprisen i Danmark

De tre aktører på elmarkedet påvirker hver især prisen på el, og derudover afhænger prisen også af politiske beslutninger såvel som den globale økonomi. Og som om det ikke var nok, ændrer elpriserne sig også fra time til time, ligesom der findes elaftaler med både variable og faste priser.

Kort sagt er der mange ting, der direkte og indirekte påvirker prisen på el.

Hos Greenbow får du altid strøm til ren indkøbspris uden tillæg. Det betyder, at du kun betaler den timepris, som vi betaler på elbørsen. Dermed har du fuld kontrol over dit forbrug, og du kan planlægge eksempelvis opladning af elbil, opvask eller tøjvask til de tidspunkter på døgnet, hvor strømmen er billigst.

Men selv om selve prisen pr. kWh modsvarer prisen på elbørsen, er der stadig flere ting, der koster på den endelige elregning. Elprisen består nemlig af følgende komponenter:

  • Energiomkostning (prisen pr. kWh)
  • Nettariffer (transport af el)
  • Afgifter til staten (også kendt som elafgift)
  • Gebyrer og tillæg fra elselskabet

Hos Greenbow er det eneste gebyr den månedlige abonnementsydelse, som er på 39 kr. Derudover betaler du udelukkende for den strøm, du bruger. Det mener vi, er mest fair.

Hvordan kan du spare på strømmen?

Hvis du ønsker at spare penge på din elregning, er det en god idé at holde øje med elpriserne og sammenligne forskellige elselskaber, så du finder den billigste løsning til dine behov.

Derudover kan du optimere dit elforbrug ved at bruge strøm, når priserne er lavest – typisk om natten og tidligt om morgenen hvor efterspørgslen er lavere. Samtidig er der flere gode muligheder for at spare penge på elforbruget gennem en række simple tiltag i hjemmet. Du kan blandt andet sørge for at:

  • slukke lyset i rum som ikke er i brug
  • benytte energieffektive apparater med lavt strømforbrug
  • sætte elektriske apparater på stand by
  • udskifte gamle elpærer med LED
  • skifte til et billigere elselskab

Hos Greenbow vil vi gerne hjælpe dig med at spare penge på din elregning, og derfor får du hos os adgang til en app, hvor du hurtigt og let kan følge med i timepriserne på el.

Hvornår er strøm billigst?

For at optimere dit elforbrug og spare penge på din elregning er det nødvendigt at forstå, hvornår strømmen er billigst – og ikke mindst hvorfor.

Som nævnt varierer elpriserne time for time, og der skyldes flere forskellige ting. Primært forskellen i udbud og efterspørgsel. Typisk er strømmen billigst om natten og tidligt om morgenen, når efterspørgslen er lav, da mange elektriske apparater står stille, og der er mindre aktivitet i industrien.

Men udbud og efterspørgsel er ikke alt. En anden faktor, der påvirker elpriserne, er produktionen fra vedvarende energikilder som vind- og solenergi. På dage med meget vind eller solskin, vil der naturligt blive produceret mere grøn strøm, hvilket typisk resulterer i lavere priser på el.

Vil du udnytte de billige elpriser, kan du med fordel planlægge dit elforbrug omkring de tidspunkter, hvor priserne er lavest – fx ved at:

  • oplade din elbil om natten
  • bruge tidsindstilling på vaskemaskine og opvaskemaskine
  • oplade telefoner og tablets i aften- eller nattetimerne
  • bruge en app til at overvåge elpriserne – fx Greenbows.

Ved at planlægge dit elforbrug til de timer, hvor strømmen er billigst, kan du reducere din elregning betydeligt og samtidig bidrage til et mere bæredygtigt energiforbrug.

Skift til Greenbow og få billig el

Hvis du vil opnå den mest økonomiske løsning i forhold til dit strømforbrug, kan du med fordel undersøge, om der er penge at spare ved at skifte elselskab. Mange forbrugere er ikke klar over, at de kan opnå store besparelser ved at vælge et andet selskab – og heller ikke at det er både enkelt og let at skifte elselskab.

Hos Greenbow er vi overbevist om, at vi tilbyder markedets bedste og mest gennemsigtige elpriser. Vi leverer strøm til ren indkøbspris uden tillæg, hvilket betyder, at du betaler præcis det samme for strømmen, som vi gør – uanset hvornår på døgnet du bruger den. Eneste yderligere omkostning er et månedligt abonnement på 39 kr., som du dog kan slippe for, hvis du tilvælger vores ladeløsning til elbiler. Derudover opkræver vi hverken oprettelses- eller opsigelsesgebyr, og vi binder dig ikke til en bestemt periode. Du har fuld frihed til at skifte elselskab igen, hvis det viser sig, at vi ikke lever op til dine forventninger.

Få timepriser på el i realtid

For at gøre det nemmere for dig at planlægge dit elforbrug i forhold til priserne har vi udviklet en brugervenlig app, som ikke alene viser timeprisen på el i realtid både øst og vest for Storebælt, men også giver dig mulighed for at tilpasse dit forbrug efter prissvingningerne.

App’en er designet med henblik på at give dig fuld kontrol og indsigt i dit forbrug, så du kan træffe de mest hensigtsmæssige beslutninger og dermed optimere dine eludgifter, hvilket i sidste ende kan resultere i betydelige besparelser på din elregning. Med realtidsopdateringer af elpriserne kan du nemlig justere dit forbrug og eksempelvis vente med at tænde opvaskemaskinen, til elprisen er lav.

Derudover kan vores app hjælpe dig med at identificere mønstre og tendenser i dit elforbrug ved at sammenligne forbruget over forskellige tidsperioder, fx dage, uger eller måneder. På den måde får du en dybere forståelse af, hvordan og hvornår du bruger mest strøm, og hvordan du kan tilpasse dit forbrug for at opnå den største besparelse.

Støt bæredygtig energi med grønne certifikater

Sætter du miljøet højt, og ønsker du at støtte den grønne omstilling og bidrage til at fremme produktionen af bæredygtig energi, tilbyder vi muligheden for at købe grønne certifikater for et tillæg på 14 øre/kWh.

Når du køber grønne certifikater, hjælper du med at udbygge den bæredygtige energiproduktion ved at investere i vedvarende energiprojekter og -teknologier. Det bidrager både til at øge kapaciteten af grøn energi, gør det mere attraktivt for nye aktører at træde ind på markedet og sender et stærkt signal til ikke-bæredygtige producenter om, at der er en stigende efterspørgsel på ren og grøn energi.

Har du elbil – så betyder valget af elselskab endnu mere

Greenbow er ikke kun et elselskab med billig el; vi fungerer også som ladeoperatør. Det betyder, at vi tilbyder en række ekstra fordele til kunder med elbiler, der vælger at købe eller leje deres ladeboks med tilhørende ladeabonnement hos os.

En attraktiv og konkurrencedygtig elaftale

En af de mest iøjnefaldende fordele ved at vælge Greenbow som dit elselskab er den særlige elaftale, vi tilbyder vores kunder med ladeabonnement. Når du har et ladeabonnement hos os, bliver abonnementsprisen for din elaftale nemlig reduceret til 0 kr.

Da strømmen til opladning af elbil og strømmen til husholdningen generelt er adskilt, betyder løsningen med elabonnement til 0 kr., at du udelukkende betaler for den strøm, du bruger i husholdningen – altså den aktuelle pris pr. kWh uden tillæg i form af det månedlige abonnement. Og da vi tilbyder el til ren indkøbspris, får du den billigst mulige løsning både til hjemmet og til elbilen.

Er du elbilejer, er det desuden værd at nævne, at du kan refusion af din elafgift for den el, du anvender til opladning af bilen. Det lyder måske omstændeligt, men vi ordner det hele for dig og modregner automatisk refusionen i din næste faktura.

Hvad er refusion af elafgift?

Elafgift er en afgift, der pålægges dit elforbrug og indgår i den samlede pris, du betaler for din el. Da regeringen ønsker at fremme den grønne omstilling og motivere flere til at vælge elbiler frem for konventionelle brændstofbiler, har de indført en refusionsordning for elafgiften på den del af strømmen, der benyttes til opladning af elbil.

Når vi installerer en ladeboks hos dig, bruger vi altid Zaptec Go, der har en integreret elmåler. Måleren adskiller strømforbruget til elbilopladning fra det generelle husholdningsforbrug og gør det muligt at indberette, hvor meget strøm der er brugt på opladning. Vi fjernaflæser måleren og sørger for, at din refusion overføres til næstkommende faktura, så du undgår besvær med ind- og udbetalinger.

Det er vigtigt at bemærke, at refusion af elafgift ikke er tilgængelig for dem, der har en bolig opvarmet med el eller har installeret solceller, da der i disse tilfælde allerede er adgang til billigere strøm gennem andre ordninger.

Skift elselskab og få billig el

Som ovenstående viser, er el og elpriser et bredt emne, men koger man det ned til essensen, er den, at du kan spare penge på din elregning, hvis du vælger det rette elselskab.

Og selvom du måske tror det, så er det ikke svært at skifte elselskab. Det kræver naturligvis, at du bruger tid på research og sammenligning, så du kan finde det selskab, der bedst løser dine specifikke behov – hvad enten du drømmer om en elaftale med fast eller variabel pris – men dernæst er det en enkel proces. Hvis du vil skifte til Greenbow, skal du blot kontakte vores kundeservice på tlf. (+45) 35 10 35 10 eller hej@greenbow.dk. Så klarer vi resten.

Drømmer du om at skifte elselskab fra dag til dag, så dit timeafregnede elforbrug kan begynde allerede i morgen, så kan det godt lade sig gøre. Det kræver dog, at du ikke har nogen opsigelsesperiode hos dit nuværende elselskab, samt at du frasiger dig din fortrydelsesret på 14 dage – og det anbefaler vi ikke, at du gør. Vi foreslår i stedet, at du slår koldt vand i blodet og lader de 14 dage gå i fred og ro. Herefter starter din nye elaftale automatisk, og du kan begynde at monitorere og planlægge dit elforbrug med udgangspunkt i timeprisen på el.

Har du spørgsmål til Greenbow, vil du høre mere om dine muligheder for at skifte elselskab, eller har du brug for at tale med en medarbejder, inden du træffer en beslutning – ja, så skal du endelig kontakte os. Vi sidder klar til at hjælpe dig.

FAQ

Hvor meget strøm bruger en familie?

Som udgangspunkt siger man, at en familie på fire bruger omkring 4.000 kWh om året, men det er et tal, der kan variere meget i begge retninger alt efter boligens beskaffenhed og familiemedlemmernes alder.

Hvordan kan jeg få billig el?

Er du træt af de høje beløb på din elregning, er der flere ting, du kan gøre. Du kan blandt andet skifte elselskab, så du får en lavere pris pr. kWh. Hos Greenbow tilbyder vi el til ren indkøbspris, og dermed bliver det næppe billigere. Desuden kan du udnytte de svingende elpriser og bruge strømmen, når den er billigst.

Hvordan bliver jeg kunde hos Greenbow?

Hvis du gerne vil skifte dit nuværende elselskab ud med Greenbow, skal du blot kontakte vores kundeservice på tlf. (+45) 35 10 35 10 eller sende en mail på hej@greenbow.dk. Når vi har fået dine oplysninger, klarer vi resten.

Hvornår er strøm billigst?

Strømmen er typisk billigst om natten og tidligt om morgenen, hvor beboerne i de danske hjem sover. Desuden kan der være billig el i weekenden, hvor industrien er lukket ned, ligesom du ofte kan få billig strøm, når det blæser meget, eller der er høj sol.