Mormorlader – er det sikkert at lade elbilen i stikkontakten?

12 juli, 2023

En mormorlader er et andet ord for en nødlader, og det giver derfor næsten sig selv, at du kun bør lade med den, når det er højst nødvendigt. Laderen er dog smart at have, hvis din elbil er løbet helt tør for strøm. Du kan dermed lade den en smule op, så du kan køre hen på den nærmeste tank eller det sidste stykke hjem til din ladeboks.

Når anvender mormorladeren, skal du være opmærksom på, at det ikke er alle stikkontakter, der kan klare den langvarige belastning, der kommer af at oplade i den. Hvis du vil bruge mormorladeren derhjemme, bør du derfor få en elektriker til at tjekke, om installationen er sikker. Er den ikke det, risikerer du brand eller nedsmeltning, hvis du bruger den.

Det samme bør du selvfølgelig være opmærksom på, når du er ude. Det kan være fristende, at du lige sætter bilen i stikkontakten hos venner eller bekendte, eller måske i det sommerhus, du har lejet, men har de ikke fået tjekket installationen, kan du ikke være sikker på, at den kan holde til det.

image

Hvad gør jeg, hvis min bil er løbet tør for strøm?

Hvis din bil løber helt tør for strøm, kan du godt bruge en stikkontakt – også selvom den ikke er godkendt. I det tilfælde bør du indstille både mormorladeren og bilen til ikke at lade med mere end 6 ampere.

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at du ikke lader mere end to timer, hvis du bruger mere end 6 ampere, og hvis stikkontakten ikke er godkendt, bør du lade i så kort tid som muligt. Regn ud, hvor meget strøm du har brug for, til at komme hjem eller til den nærmeste tank. Hold hele tiden øje med opladningen, så du kan reagere hurtigt.

Hvor lang tid tager det at lade op med en mormorlader?

Sikkerhedsrisikoen alene burde være nok til, at du ikke har lyst til at lade din bil op med mormorladeren, medmindre den er løbet helt tør. Der er dog også det faktum, at det tager meget længere tid at lade bilen op på denne måde, end ved nogle af de andre metoder.

Med en mormorlader tager det typisk 10-15 timer at lade bilen helt op (og husk på, at du kun skal gøre det, hvis installationen er blevet godkendt af en elektriker). Har din bil et stort batteri, kan det tage helt op til 20 timer at lade den op med mormorladeren.

Til sammenligning vil du med en ladeboks derhjemme typisk kunne lade din bil op på under 10 timer, uanset størrelsen på batteriet. Det er derfor en fleksibel løsning at kunne lade op derhjemme. I det tilfælde skal du bare sætte bilen til om aftenen og tage stikket ud igen næste morgen. Vil du bestemme det tidsinterval, hvor bilen lader op, kan du i mange tilfælde styre det via en app. Det kan du for eksempel med vores ladebokse. Læs mere om at blive kunde her.

En anden mulighed er, at du lader med en hurtiglader eller en lynlader på en tankstation. I det tilfælde tager det kun mellem 10 og 45 minutter. Som kunde hos Greenbow får du adgang til over 300.000 ladestandere i hele Europa.

FAQ

Kan man nøjes med en mormorlader?

Mormorlader er et andet ord for nødoplader, og det er derfor ikke en god ide, at det er din eneste måde at lade op på. Derudover skal du være opmærksom på, at der er regler for, hvor længe mormorladeren må sidde i stikkontakten, hvis den trækkere mere end 6 ampere. I dét tilfælde må den kun sidde i i to timer.

Hvor lang tid tager det at lade med en mormorlader?

Det tager typisk mellem 10 og 15 timer at lade en bil helt op med en mormorlader. Har din elbil et stort batteri, kan det tage op til 20 timer.

Kan man oplade en elbil fra en almindelig stikkontakt?

Ja, du kan godt oplade din elbil fra en almindelig stikkontakt. Med mormorladeren, der egentlig er en nødoplader, kan du lade direkte fra en stikkontakt. Du skal dog have godkendt installationen af eb elektriker inden du benyttet stikkontakten, da opladningen øger risikoen for brand og nedsmeltning.