Energibesparelser – hvor meget kan du spare ved at skifte dine el-apparater?

4 juli, 2023

Hvis du gerne vil spare penge på elregningen, er det vigtigt, at du tænker dig om, når du skal købe hårde hvidevarer. Der kan du spare mange penge på at vælge nogle med en lav energimærkning frem for en høj.

Energimærkningen på hvidevarer går fra A, som er det bedste, til G, som er det dårligste. Elapparater som opvaskemaskine, vaskemaskine og tørretumbler har alle et program, hvor du sparer strøm, hvis du bruger det.

Hver opmærksom på, at energimærkningen ikke tager hensyn til, om elapparater står standby. Hvis dine elapparater ofte står standby i længere tid ad gangen, kommer du til at bruge mere strøm.

Køleskab og fryser

Dit køleskab er tændt hele døgnet, og hvilken energimærkning det har, kommer derfor til at have en stor betydning for, hvor meget strøm du bruger. Køleskabe bliver hele tiden udviklet, så de er så energieffektive som muligt. Dermed kan du spare en del energi ved at udskifte et gammelt køleskab med et nyt. I gennemsnit omkring 200 kWh om året.

Frysere er også blevet langt bedre de seneste år. Udskifter du en gammel fryser med en ny, kan du spare mellem 30 og 80 % af den energi, du bruger på at holde din fryser kold.

For både fryser og køleskab gælder, at du kan spare energi på, at de er indstillet korrekt – 5 grader for køleskab og -18 for fryser – og at du sørger for jævnligt at rengøre og afrime dem, så de ikke skal bruge for meget energi på at køle ned.

Læs mere: Hvad er en kWh?

Energibesparelser – hvor meget kan du spare ved at skifte dine el-apparater?

Opvaskemaskine, vaskemaskine og tørretumbler

Opvaskemaskine, vaskemaskine og tørretumbler står ikke tændt konstant og har derfor ikke helt så stor betydning for din elregning som køleskab og fryser. Jo mere du bruger dem, des mere kan du selvfølgelig se det på elregningen.

Hvis du får en ny vaskemaskine med en bedre energimærkning, vil du i gennemsnit kunne spare 100 kWh om året. Derudover vil du typisk også kunne spare en del vand, da nyere vaskemaskiner er mere effektive i forhold til vandforbrug også. Hvis du vil spare yderligere penge på din tøjvask, skal du sørge for at fylde maskinen helt op, hver gang du vasker, og at vaske på lave temperaturer, når det er muligt.

Også for opvaskemaskinen kan du regne med at spare cirka 100 kWh om året i gennemsnit, hvis du skifter til en ny model. Når du vasker i opvaskemaskine, kan du spare nogle penge på bare at skrabe madresterne af frem for at skylle tallerkenerne af først.

For tørretumblere gælder, at du i gennemsnit kan spare 2 kWh per gang, du bruger den. Derefter kan du selv regne ud, hvor meget du kan spare alt efter, hvor mange gange om ugen, du bruger den. Vil du spare penge på elregningen, er det oplagt, at du tørrer dit tøj udenfor, hvis du har mulighed for det. Hvis du ikke har mulighed for det, kan du tidsindstille den til at tørre, når tøjet er billigt, eller køre et hurtigt program først, der får en masse vand ud af tøjet.

Energibesparelser på computer og Tv

For computer gælder, at bærbare computere er de mest energivenlige. Hvis du bruger den to timer om dagen, vil du bruge 22 kWh om året. Stationære computere sluger lidt mere energi med omkring 100 kWh. En gamer PC er dog klart den mest strømslugende med et forbrug på omkring 300 kWh om året, hvis du bruger den i fire timer om dagen.

Derudover skal du være opmærksom på, at ekstra udstyr som skærm, tastatur, mus og headset også bruger strøm, og at du også bruger strøm, når din computer står på standby.

Har du et ældre TV, kan der være en del strøm at spare på at udskifte det. Et ældre plasma TV vil i gennemsnit bruge omkring 900 kWh om året, mens du kan komme ned på omkring 140 kWh om året med et nyere TV med en bedre energimærkning.

Kan ikke betale sig at udskifte elapparater kun for at spare penge

Som du kan se af ovenstående, er der altså en del penge at spare på at udskifte elapparater. Det kan dog ikke betale sig udelukkende at skifte for at få en bedre energimærkning: Apparaterne skal også være udtjente.

FAQ

Hvor meget kan jeg spare ved at udskifte mine elapparater?

Hvor meget, du kan spare, kommer an på, hvor gamle dine nuværende apparater er, og hvor meget du bruger dem. Du kan se nogle cirkatal for, hvor meget du kan spare i artiklen ovenfor.

Hvordan kan jeg spare penge på min elregning?

Der er mange måder, hvorpå du kan spare penge på din elregning. Det kan være små tiltag som, at du husker at slukke lyset, når du går ud af et rum, lægger låg på dine gryder, når du laver mad, og sætter mad i kold ovn frem for at varme den op. Det kan også være større tiltag, som at du udskifter dine elapparater med nogle mere energieffektive, udskifter dine pærer til LED-pærer og minimerer dit brug af tørretumbleren og tørrer tøj udenfor i stedet.

Kan det betale sig at udskifte sine elapparater?

Det kan typisk ikke betale sig økonomisk, hvis du udelukkende udskifter dine elapparater for at få en lavere energimærkning. Står du overfor at skulle skifte dine elapparater alligevel, fordi de er blevet for gamle, er der dog meget at spare på at købe nogle, der er mere energieffektive.