Hvilken elbil kører længst?

18 juli, 2023

Hvis du kører langt hver dag, er det vigtigt, at du sørger for at vælge en elbil, der kan klare de lange distancer uden at skulle lades op. Men hvilken bil kan så det? Det varierer selvfølgelig fra år til år, hvilken bil der kan køre længst. Der kommer hele tiden nye elbiler på markedet.

En af de vigtigste faktorer for, hvor langt en bil kan køre, er naturligvis, hvor stort batteriet er. Jo større batteri des længere vil bilen kunne køre. Derudover kommer dog også faktorer som vejret, og hvordan du kører i bilen.

Biler med længst rækkevidde i 2023

Du kan hvert år finde forskellige undersøgelser, der viser, hvor langt en elbil kan køre. FDM har lavet en omfattende undersøgelse, hvor de også tager hensyn til temperaturen på det tidspunkt for testen.

I følge dem er Mercedes EQ EQE 350+ den elbil, der kører længst. Den kan køre 445 ved 0 grader og 535 kilometer ved 20 grader. Tesla Model S LR 100 kWh er den næsthurtigste i følge deres undersøgelse. Den kører 405 kilometer ved 0 grader og 485 ved 20 grader.

Derefter er det:

– BMW i7, der kører 400 kilometer ved 0 grader og 480 ved 20 grader

– BMW i4 M50, der kører 385 kilometer ved 0 grader og 465 kilometer ved 20 grader

– Nio ET7 100 kWh, der kører 385 kilometer ved 0 grader og 460 kilometer ved 20 grader

image

Vinteren spiller en stor rolle

Har du været vant til at køre i benzin- eller dieselbil, er det måske noget af en overraskelse, at din elbil ikke kan køre lige så langt i minusgrader, som den kan i plus. Det skyldes, at det køligere vejr påvirker, hvor meget strøm du bruger.

For at finde den bil, der kører længst i koldt vejr, bør du ikke kun se på, hvilken der rent faktisk kan køre længst (det afhænger jo også af batteriets størrelse), men også hvilken bil der procentvis taber mest energi i koldt vejr. Det er ikke altid de samme.

Der bliver hvert år udgivet undersøgelser, der viser, hvilke elbiler der bedst kan klare vinterkulden. Udover at se på danske undersøgelser er det også værd at holde øje med de norske og svenske undersøgelser. I vores nordiske nabolande har de typisk endnu koldere vejr, end vi har, og det er derfor ekstra vigtigt for dem, hvilke biler der bliver mest påvirket af kulden.

Læs mere: Skal du skifte til elbil?

Sådan kan du få din elbil til at køre længere

Selvom du har valgt en bil, der kører langt på en opladning, kan du stadig påvirke, hvor langt den rent faktisk kan køre. Ligesom med benzinbiler kører en elbil længere, hvis der er nok luft i dækkene, vinduer og soltag er lukket, og der ikke er unødig vægt i bilen.

Derudover er der også nogle gode råd, der gælder særligt for elbiler. For eksempel er der typisk et særligt ECO-køreprogram i elbiler. Når du slår det til, vil bilen bruge mindre energi, for eksempel ved at slukke for airconditionen.

Elbiler og plug-in hybridbiler har derudover også den funktion, der hedder rekuperation. Det betyder, at der genereres strøm til bilen, når den bremser. Det er derfor en funktion, der er særligt vigtigt, når du kører bykørsel. Du har typisk mulighed for at vælge forskellige grader af rekuperation, hvilket giver dig yderligere mulighed for at påvirke, hvor meget energi bilen bruger.

En tredje vigtig detalje ved elbiler er, at du kan varme dem op eller køle dem ned, mens de stadig sidder i kablet. På den måde bruger du ikke strøm fra batteriet til det, hvilket også får batteriet til at holde længere.

Endelig bør du sørge for ikke at køre for hurtigt, da det har stor betydning for, hvor hurtigt batteriet aflader.

Læs mere: Må man lade sin elbil helt op?

FAQ

Hvilken elbil kører længst?

Det ændrer sig fra år til år, hvilken elbil der kører længst. Hold derfor øje med relevante undersøgelser. Se også meget gerne undersøgelser fra Norge og Sverige, da de også udfører store og gennemførte undersøgelser på området.

Hvad påvirker, hvor langt en elbil kan køre?

Det er først og fremmest batteriets størrelse, og hvor godt bilen håndterer kulde, der er afgørende for, hvor langt den kan køre. Derudover kan du også selv påvirke, hvor langt bilen kan køre, for eksempel via din kørestil.

Hvordan kan jeg få min elbil til at køre længere?

Du kan selv påvirke elbilen til at køre længere ved at sørge for, at der er luft nok i dækkene, lukke vinduer og soltag, og at der ikke er unødig vægt i ligesom i en benzinbil. Derudover kan du bruge ECO-køreprogrammet, være opmærksom på rekuperation, ikke køre for hurtigt og sørge for at varme bilen op eller køle den ned, mens den stadig er tilsluttet til ladeboksen.