Hvor langt kører en elbil på 1 kWh?

13 juli, 2023

Undrer du dig over, hvor langt en elbil kan køre på en kWh, vil standardsvaret være, at det i gennemsnit kan række til mellem fem og seks kilometer. Det kommer dog an på, hvilken type elbil du har, hvor effektiv den er, og i hvilken hastighed du kører de fem-seks kilometer.

En elbil bliver for eksempel hurtigere afladt, når du kører med høj fart, hvilket betyder, at du kommer til at bruge flere kWh, når du kører på motorvejen end for eksempel inde i byen. Det er også derfor, at elbiler er helt oplagte til dig, der kører meget bykørsel.

Læs mere: Hvad er en kWh? 

Sådan får du din elbil til at køre længere per kWh

Der er en række faktorer, der gør, at din elbil ikke kører lige så langt per kWh, som den måske ellers kan. Det er først og fremmest vejret. Elbiler bliver påvirket af kulden og kan ikke køre lige så langt per kWh ved 0 grader som ved 20. Du kan ikke påvirke udetemperaturen, men en mulighed for at få batteriet til at holde længere ved lave temperaturer, er, at du varmer bilen op, mens den stadig sidder i stikket. På den måde er det ikke strøm fra batteriet, du bruger til at varme den op med – og du kommer ud til en dejlig varm bil.

Derudover skal du også være opmærksom på, hvor hurtigt du kører. En elbil bruger mere energi på at køre høje hastigheder. Det betyder ikke, at du skal køre i sneglefart i forhold til færdselsgrænsen, men du bør i hvert fald ikke køre med sømmet i bund, hvis du ønsker, at din bil skal køre længere per kWh.

Endelig gælder de samme huskeregler som for diesel- og benzinbiler. Hvis bilen er tungt læsset og/eller du kører med åbne vinduer og soltag, skal den bruge mere energi på at komme frem. Den kører derfor ikke lige så langt per kWh.

Læs mere: Må jeg lade min elbil helt op?

image

Sådan sparer du penge på opladning af elbil

Måske interesserer du dig for, hvor langt en elbil kan køre per kWh, fordi du gerne vil spare nogle penge. Jo længere du kan få din elbil til at køre per kWh, des flere penge kan du spare.

Der er dog også andre måder, hvorpå du kan spare penge på at lade din elbil op. Den vigtigste er, hvis du har variabel elpris, at du lader op, når prisen på strøm er billig. Elprisen bliver påvirket af udbud og efterspørgsel, og den er derfor typisk højest, når folk kommer hjem fra arbejde ved 17-tiden og frem til omkring kl. 22. Når folk sover fra 01-04, og når de er på arbejde fra 10-14, er strømmen generelt billigst.

Det billede kan dog ændre sig på dage, hvor der er meget sol, eller hvor det blæser meget. I det tilfælde bliver der produceret meget vedvarende energi. Producenterne har brug for at komme af med det med det samme, fordi der ikke findes en god måde at gemme det på. Derfor vil priserne være lavere på sådanne dage. I nogle tilfælde så meget, at prisen kan være lavere om dagen end om natten, hvor solen jo ikke skinner.

Som elbilejer kan du også gøre opladningen af elbilen billigere ved at få refunderet den elafgift, du betaler, på den el, du bruger til at lade elbilen op med. Du kan få rabat ved at være kunde hos et firma som Greenbow. Vi fjernaflæser din ladeboks og sørger for at få refunderet din elafgift i løbet af en til to måneder.

Læs mere: Refusion af elafgift

FAQ

Hvad langt kan en elbil køre på en kWh?

En elbil kan i gennemsnit køre 5-6 kilometer på en kWh.

Hvad har betydning for, hvor langt en elbil kan køre på en opladning?

En elbils batteri aflader hurtigere, hvis det er koldt, hvis du kører hurtigt, og hvis bilen er tungt læsset, eller du har åbne vinduer og soltag.

Hvordan kan jeg spare penge på opladning af elbil?

Du kan spare penge på opladning af elbil ved at lade op, når strømmen er billig. Typisk om natten og midt på dagen, når andre er på arbejde, men tjek altid dagens elpriser for at være sikker.