Hvor mange kWh bruger man om året?

4 december, 2023

Bogstaverne kWh står for kilowatttime og er en måleenhed til at måle elforbrug. Når du vil have et overblik over dit elforbrug, er det derfor en god ide, at du ser på, hvor mange kWh du bruger.

I gennemsnit bruger en person 1.500 til 1.600 kWh om året, mens en familie på to voksne og to børn i gennemsnit bruger 4.000 til 4.500 kWh om året. Det kan dog variere meget, hvor meget du reelt bruger. Det kommer for eksempel an på, hvor stor din bolig er, om du varmer op med elvarme, om du har en elbil, og hvor gamle dine børn er. Med teenagere i huset bruger du flere kWh, end hvis du har små børn.

Som enlig vil du derudover som udgangspunkt bruge flere kWh end et par eller en familie. Når du har lampen tændt i et rum, bruger den jo den samme mængde kWh, lige meget om der er en eller fire personer i rummet.

Læs mere: Hvad er en kWh?

Hvad bruger vi flest kWh på?

Det kan selvfølgelig variere lidt, hvad vi bruger flest kWh på, men som udgangspunkt bruger vi flest på underholdning, madlavning, vask og køle- og fryseapparater. Har du en elbil eller elvarme, vil det højst sandsynligt udgøre en stor del af dit elforbrug. Overordnet set udgør opvarmning på el for eksempel kun 2 % af danskernes energiforbrug.

Har du elbil og elvarme, kan du få refusion for elafgiften. Som elbilejer kan du få refusion for elafgiften for den strøm, du bruger på at lade din elbil op. Kravet er dog, at du har abonnement hos et firma som Greenbow. Vi sørger for at fjernlæse din ladeboks og se, hvor meget strøm du har brugt. Derefter giver vi dig refusion på elafgiften på din næste regning.

Har du elvarme, kan du få reduceret elafgiften, hvis du har et forbrug på mere end 4.000 kWh. Det sker helt automatisk, hvis varmepumpen er korrekt registreret. Du bør kontakte dit elselskab, hvis det ikke er tilfældet.

Læs mere: Refusion og serviceaftale – Tilbyder Greenbow det?

image

Hvad koster en kWh?

Når du ser på dit forbrug, kunne det være rart, hvis du kunne vide præcis, hvor meget en kWh koster, så du nemt kan udregne en besparelse. Det er dog ikke så enkelt. Prisen på en kWh ændrer sig nemlig hele tiden.

Det skyldes, at prisen går op og ned i forhold til udbud og efterspørgsel. Derfor er prisen som regel højere om eftermiddagen, når folk kommer hjem fra arbejde, begynder at lave mad, tænder for Tv’et, lader mobiler op og meget andet.

Prisen per kWh er typisk lavest om natten og tidligt om morgenen, når folk sover, og virksomhederne er lukkede.

Derudover påvirker udbuddet af vedvarende energi også prisen per kWh. På dage, hvor solen skinner, eller hvor det er meget blæsende, vil der blive produceret meget vedvarende energi. Det er ikke muligt at gemme vedvarende energi i længere tid ad gangen. Derfor skal producenterne af med det, når det bliver produceret, hvilket sænker prisen.

Sådan kan du bruge færre kWh

En grund til at interessere sig for, hvor mange kWh du bruger, er, at du gerne vil skrue ned for dit forbrug. Det kan du gøre ved at ændre på dine vaner og ved at købe energieffektive elapparater, når du køber nye. I det tilfælde vil du kunne skære ned til omkring 1.000 kWh om året per person.

Der er mange små vaner, du kan ændre, så du får et lavere elforbrug. Det er for eksempel at fylde opvaskemaskinen helt, inden du sætter den i gang, altid slukke lyset, når du forlader et rum, sætte maden i kold ovn i stedet for at forvarme den, vaske tøj på lavere temperaturer, så vidt muligt tørre tøj udenfor, så du ikke bruger tørretumbleren og mange andre små tiltag, der til sammen giver et lavere elforbrug.

FAQ

Hvor mange kWh bruger man om året?

I gennemsnit bruger en person mellem 1.500 og 1.600 kWh om året, mens en familie i gennemsnit bruger 4.000 til 4.500 kWh.

Hvor mange kWh bruger en familie?

En familie på to voksne og to børn bruger i gennemsnit 4.000 til 4.500 kWh om året. Det varierer dog meget alt efter, hvor stor din bolig er, om du har elvarme eller elbil, og hvor store dine børn er. Teenagere bruger mere strøm end små børn.

Hvor mange kWh bruger en enlig?

En enlig bruger i gennemsnit mellem 1.500 og 1.600 kWh om året. Ved at ændre dine vaner og udskifte dine elapparater med nogle med den højeste energimærkning, kan du sænke den til cirka 1.000 kWh om året.