Hvad koster en kWh?

3 december, 2023

Er du ved at danne dig et overblik over dit elforbrug, leder du måske efter oplysninger om, hvad en kWh helt præcist koster. Det er dog ikke noget, som du bare kan finde en tabel: Prisen på en kWh ændrer sig nemlig hele tiden.

Prisen afhænger af udbud og efterspørgsel. Derfor er der for eksempel forskel på prisen på en kWh alt efter tidspunktet på dagen. Om natten, tidligt om morgenen og fra 10-14 om formiddagen, hvor de fleste er på arbejde, bliver der ikke brugt så meget strøm, og prisen er derfor generelt lavere.

Omvendt er prisen typisk højere fra 17-21, hvor folk kommer hjem fra arbejde, laver mad, vasker tøj, lader mobilen op, ser fjernsyn og meget mere.

Derudover bliver prisen påvirket af, hvor meget vedvarende energi, der bliver produceret. Når solen skinner, og når det blæser meget, bliver der produceret meget vedvarende energi. Da det ikke er muligt at gemme vedvarende energi i længere tid ad gangen, vil producenterne gerne af med det. Derfor bliver prisen lavere. Faktisk så meget, at du på solskinsrige dage kan opleve, at prisen på en kWh er lavere om dagen end om natten.

Læs mere: Hvad er en kWh?

image

Din elregning er mere end hvad en kWh koster

Har du nærlæst din elregning for nylig, har du sikkert opdaget, at der er flere poster på den, end hvad en kWh koster. Faktisk er det størstedelen af din elregning, der er består af andre udgifter.

For eksempel betaler du abonnement til dit elselskab. Det kan variere i størrelse. Her kan du se, hvad vi hos Greenbow tager for et abonnement.

Derudover betaler du også for abonnement, distribution og transport af el, til netselskabet. Netselskabet er det selskab, der ejer elkablerne i det område, hvor du bor. Det er monopolselskaber, hvorfor du ikke har mulighed for at skifte. Elselskaberne står for at opkræve penge på vegne af netselskaberne, så du kun får én samlet regning, men har ellers ikke noget med elkablerne at gøre.

Endelig finder du også elafgiften på din elregning. Det er en afgift, der er pålagt af politikerne for at give et incitament til at bruge mindre el. Der er fastlagt en minimumsafgift i EU, som alle medlemslandene skal opkræve. De danske politikere har valgt at have en højere afgift end minimummet. Dog regner man med, at den gradvist bliver sænket frem til 2030.

Hold øje med timeprisen på en kWh for at spare penge

Hvis du vil have en lav pris på en kWh, skal du løbende holde øje med, hvor meget den koster. Det kan du for eksempel gøre her på Greenbows hjemmeside. Når du ser på, hvor meget en kWh koster, skal du være opmærksom på, om du bor øst eller vest for Storebælt, da der nemlig er forskellige priser, alt efter hvor i landet du bor.

At holde øje med timeprisen på en kWh er en enkel måde at spare nogle penge på din elregning. I det tilfælde kan du sætte vaskemaskine og opvaskemaskine i gang, og sætte elbilen til at lade op, når strømmen er billig.

Læs mere: Må man lade en elbil helt op?

Hvor mange kWh bruger man om året?

I gennemsnit bruger en person 1.500 til 1.600 kWh om året, mens en familie med to voksne og to børn bruger 4.000 til 4.500 kWh om året. Tallet afhænger dog af, hvor stor din bolig er, om du har elbil, om du opvarmer med el, og hvor store dine børn er. Teenagere bruger nemlig typisk mere strøm end mindre børn.

Hvis du ændrer på dine vaner og udskifter alle dine elapparater til nogle med den bedste energimærkning, vil du kunne sænke dit elforbrug til omkring 1.000 kWh om året – uden at gå på kompromis med din livskvalitet.

Der er mange vaner, som du kan starte med at ændre allerede i dag. Du kan for eksempel fylde opvaskemaskinen helt inden du sætter den igang, bruge tørretumbleren mindre, og vaske tøj på lavere temperaturer. Udskiftning af elapparater bør du derimod kun kaste dig ud i, når de gamle apparater ikke kan mere.

FAQ

Hvad koster en kWh?

Prisen på en kWh ændrer sig hele tiden. Det skyldes, at prisen på en kWh bliver påvirket af udbud og efterspørgsel. Både hvor meget strøm folk bruger på bestemte tidspunkter, og om der bliver produceret meget vedvarende energi.

Hvor mange kWh bruger man i gennemsnit?

I gennemsnit bruger en enlig 1.500 til 1.600 kWh om året, mens en familie på to voksne og to børn bruger 4.000 til 4.500 kWh om året. Som sagt er det gennemsnit, og bor du i en stor bolig, varmer du op med elvarme, har du en elbil, eller har du teenagebørn vil dit forbrug af kWh naturligt være højere.

Hvordan kan jeg betale mindst muligt for en kWh?

Hvis du vil betale mindst muligt for en kWh, skal du holde øje med, hvor meget timeprisen er. Du kan nemt finde den gældende timepris på nettet. Når du ser på timepriser, skal du huske at være opmærksom på, at prisen er forskellig alt efter, om du bor øst eller vest for Storebælt, da Danmark rent elmæssigt er delt op i et øst og et vest.