Ladestander til elbil hjemme: Få svar på alle dine spørgsmål!

12 juli, 2023

Der er mange spørgsmål, der melder sig, når du gerne vil have en ladestander til din bolig – og det er helt naturligt. Har du været vant til diesel- eller benzinbiler før, er det noget helt andet pludselig at kunne lade op derhjemme.

Her kommer vi ind på alle de typiske spørgsmål, der kan melde sig.

Hvilken ladestander skal jeg vælge?

Det første spørgsmål, der melder sig for mange er: Spørgsmålet om hvilken ladestander de skal vælge? Her hos Greenbow foretrækker vi ladestandere fra norske Zaptec Go. Det gør vi, fordi de er sikre, har et flot udseende, er små, passer til alle elbiler, kan styres med en app og er fremtidssikrede, da de kan trække 22 kWh, frem for de 11, som de fleste elbiler har brug for i dag.

Hvor lang tid tager det at lade op ved en ladestander derhjemme?

Mange elbilejere joker med, at det kun tager 10 sekunder at lade en elbil op derhjemme. 5 sekunder til at sætte kablet i, når du kommer hjem, og 5 sekunder til at tage det ud igen næste morgen. I realiteten vil det typisk max tage 10 timer at lade en elbil helt op med de ladestandere, du kan have derhjemme.

Hvor ofte har min bil brug for at blive ladt op?

Hvor ofte du skal lade din elbil op, kommer selvfølgelig an på, hvor meget du kører. Regn ud, hvor mange kilometer du kører hver måned, og se på hvor mange kWh din bil bruger per kilometer, og hvor mange kWh dit batteri er på. Det vil give dig en ide om, hvor ofte du skal oplade.

Kan jeg selv styre, hvornår min bil lader op?

Hvis du vælger en ladeboks, som du kan styre via en app, kan du godt selv styre, hvornår din bil lader op. Som kunde hos Greenbow får du adgang til en app, så du kan styre, hvornår bilen lader op. Dermed har du mulighed for at udnytte de timer, hvor strømmen er billigst.

Læs mere her: om at blive kunde hos Greenbow.

Skal jeg leje eller eje en ladestander?

Det er svært for os at sige, om du skal leje eller eje en ladestander. Det er en individuel vurdering. Vores erfaring er, at mange foretrækker at leje i starten, da du dermed kan komme i gang for et mindre beløb og prøve ladestanderen af, inden de køber den. Som kunde hos Greenbow får du mulighed for at frikøbe din ladestander, hvis du ønsker at eje den i stedet for at leje den.

image

Skal jeg have en ladestander med eller uden abonnement?

For langt de fleste kan det bedst betale sig at vælge en ladestander med abonnement. Hvis du får strøm fra solceller, eller hvis du har et meget svingende forbrug, vil det typisk være de eneste tidspunkter, hvor det bedst kan betale sig ikke at have et abonnement.

En af de største fordele ved et abonnementet er, at du får service og opgradering af ladestanderen, hvilket sikrer, at du ikke selv behøver at finde en person til at reparere den.

Hvad indebærer en standardinstallation af en ladestander?

Hos Greenbow indebærer en standardinstallation:

– Installation af kombirelæ

– Installation og kabelføring af kabel

– Én gennemføring til ydersiden af muren

– Montering af ladeboksen hvor du ønsker

– Test og klargøring af ladeboksen

Du tager altid et onlinemøde med en af vores medarbejdere, inden vores samarbejdspartnere kommer og sætter boksen op. Der taler I installationen igennem, og I kommer også ind på, om du har brug for noget udover standardinstallationen. For eksempel et længere kabel eller at få gravet kabler ned.

Hvad koster det at lade med en ladestander til elbil hjemme?: Få svar på alle dine spørgsmål

Hvor meget det koster at oplade elbilen derhjemme, afhænger af, hvor meget du bruger den, og hvad elprisen er, når du lader op. Du kan regne ud, hvor meget du cirka kommer til at bruge hver måned ud fra følgende formel:

Hvor meget strøm din elbil oplader med per time * antallet af timer * elprisen = pris for at oplade hjemme.

FAQ

Hvorfor skal jeg have en privat ladestander?

Det giver en høj grad af fleksibilitet at have en privat ladestander. Du kan lade, når du er hjemme og du er ikke lige så afhængig af offentlige ladestandere. Det er derfor en mulighed, som mange elbilejere foretrækker.

Kan jeg have en privat ladestander, hvis jeg bor i lejlighed?

Hvis du bor i lejlighed, har du typisk ikke de samme muligheder for at få sat en privat ladestander op. Du skal derfor kontakte din udlejer eller din ejerforening for at høre, hvad der er muligt. Mange boligforeninger og ejerforeninger er begyndt at sætte fælles ladestandere op, hvilket giver dig mange af de samme muligheder.

Må man oplade en elbil via en stikkontakt?

Du kan oplade din elbil via en stikkontakt med en nødoplader, også kaldet en mormoroplader. Løsningen er dog kun en, som du bør gøre brug af i nødssituationer og kun oplade nok til, at du kan køre din bil hen til en anden ladestander. Opladning i en almindelig stikkontakt, mormorlader, øger risikoen for brand og nedsmeltning af kontakten. Derfor bør du også kun bruge en kontakt, der er godkendt af en elektriker til formålet.