Elpriser forklaret: Hvad betaler du egentlig for?

13 juli, 2023

Hvis du har set på din elregning fornylig, har du sikkert opdaget, at du ikke kun betaler for den strøm, du bruger. Der er også flere andre beløb på din regning. Det betyder, at din regning bliver højere end den kWh-pris på den el, du har brugt.

Det er der flere grunde til. Først og fremmest at du også betaler et månedligt abonnement til dit elselskab for at være kunde hos dem. Det er forskelligt, hvor meget abonnementet er på, og du kan derfor spare penge ved at skifte til et elselskab, der har et billigt abonnement. Hos Greenbow skal du betale 39 kroner om måneden for abonnementet – men har du ladeløsning, følger elaftalen gratis med.

Derudover skal du også betale nettariffer til netselskabet. Det er det selskab, der ejer elkablerne, som du får strøm igennem. Du kan derfor ikke slippe for at betale til dem. Det er en fast afgift, det ikke ændrer sig, selvom du skifter til et andet selskab.

Endelig består din elpris også af elafgift til staten. Det er en afgift, der er blevet pålagt for at motivere folk til at bruge mindre el og dermed udlede mindre CO2. Det er også en fastlagt udgift, der ikke ændrer sig, hvis du skifter til et andet selskab.

Tillæg for betaling af grøn strøm

Udover de ovennævnte fire dele som din elpris består af kan du også betale ekstra, hvis du har valgt at få grøn strøm. Al el, der produceres i Europa, kommer ind på de samme elkabler. Derfor er det i praksis ikke muligt at sige, om du får grøn eller sort strøm ud af stikkontakten.

Hvis du gerne vil træffe et mere miljøvenligt valg, kan du betale et tillæg for at kompensere for, at du ikke ved, om du får grøn eller sort strøm. Hos Greenbow er det tillæg på 14 øre per kWh. Dem bruger vi til at købe grønne certifikater for. Det er altså en måde at skubbe til markedet på og vise, at der er interesse for at få grøn strøm.

Læs mere: Grøn strøm

image

Elpriser varierer i takt med udbud og efterspørgsel

Som nævnt består din elpris af flere forskellige dele, nogle kan du påvirke ved at skifte elselskab, andre kan du ikke. Den, der er nemmest at påvirke, er prisen per kWh. Har du et abonnement med variabel pris, betyder det, at du betaler for, hvad strømmen koster i dette øjeblik. Derfor giver det god mening, at du løber holder øje med, hvad prisen på strøm er. Det kan du for eksempel se her.

Prisen per kWh varierer alt efter udbud og efterspørgsel. Om eftermiddagen og aftenen er der mange, der er hjemme, og de bruger meget strøm til at lave mad, vaske op, se fjernsyn og lignende. Derfor er efterspørgslen stor, og elprisen stiger. Om aftenen og om natten, når de fleste sover, bliver der ikke brugt så meget strøm, og elprisen falder derfor.

Når solen skinner, og vinden blæser, bliver der produceret meget vedvarende energi. Det får udbuddet af el til at stige, og dermed prisen til at falde. Ved at se på tidspunktet og på vind og vejr har du mulighed for at få en lavere elpris. Det kan særligt være en fordel, når du skal lade elbilen op, og når du bruger elapparater som opvaskemaskine og vaskemaskine.

FAQ

Hvad dækker elprisen over?

Elprisen dækker overprisen per kWh, dit abonnement hos elselskabet, nettariffer til netselskabet for at bruge elkablerne og elafgift til staten.

Hvad påvirker elprisen?

Prisen per kWh og dit abonnement hos elselskabet ændrer sig alt efter, hvilket elselskab du er kunde hos. Nettarifferne og elafgifterne ligger fast. Derudover ændrer prisen pr. kWh sig også i takt med udbud og efterspørgsel, f.eks. hvor meget vedvarende energi, der bliver produceret, og hvor mange der bruger strøm på det givne tidspunkt.

Hvilke udgifter kan jeg sænke ved at skifte til et andet elselskab?

Du kan sænke prisen per kWh og på dit abonnement, hvis du skifter elselskab. Hos Greenbow betaler du indkøbsprisen per kWh og kun 39 kroner om måneden for dit abonnement, hvilket gør os til et af de billigste selskaber på markedet.