Grøn strøm: Hvad betyder det egentlig?

13 juli, 2023

Man kan opdele strøm i to forskellige kategorier: grøn strøm, der kommer fra vedvarende energikilder som vind-, vand- og solenergi og biomasse og sort strøm, der kommer fra kul og gas. Bor du øst for Storebælt, kan det også være, at du får strøm fra Sverige, hvis der ikke bliver produceret nok i Danmark. Sverige har atomkraft, hvilket betyder, at du også kan få strøm derfra, hvis du bor øst for Storebælt.

Al strøm, der bliver produceret i Europa, bliver blandet sammen på det samme strømkabel. Det er derfor ikke muligt at adskille, hvilken energikilde du får strøm fra.

Sådan kan du få grøn strøm

Hos Greenbow har vi gjort det på den måde, at du kan betale 14 øre per kWh ekstra, hvis du ønsker grøn strøm. Dem bruger vi til at købe certifikater, der støtter producenterne af vedvarende energi. Dermed køber vi altså grøn strøm for det beløb, du bruger på strøm. På den måde kommer det i sidste ende til at gå op, selvom det ikke nødvendigvis er grøn strøm, der kommer ud af din stikkontakt.

Ved at vælge grøn strøm er du med til at vise, at behovet er der, og dermed påvirke markedet i den retning, som du ønsker. Selvom det kan virke som en lille handling, kan forbrugerne jo ændre på virksomhederne ved at lægge deres penge der, hvor de ønsker.

Læs mere: Grøn strøm

Grøn strøm: Hvad betyder det egentlig?

Vælg et grønt elselskab – hold øje med de grønne blade

For at gøre det nemt for forbrugerne at vælge et grønt elselskab har Forbrugerombudsmanden indført en mærkeordning med grønne blade. Et blad betyder, at elselskabet tilbyder sine kunder grøn strøm ved at købe certifikater for det beløb, som kunden bruger på strøm. Det er den ordning, som Greenbow tilbyder, og vi har derfor et blad.

Har et energiselskab to blade, betyder det, at de også arbejder aktivt for at reducere mængden af drivhusgasser og CO2 svarende til den mængde, som en kunde bruger. I det tilfælde kommer din strøm altså ikke bare fra vedvarende energi, der bliver også reduceret drivhusgasser svarende til den mængde, du har forbrugt.

Hvordan kan jeg få et grønnere strømforbrug?

Hvis du gerne vil have 100 % grøn strøm, er du nødt til selv at sætte solceller eller en vindmølle op på din grund, hvis du har mulighed for det. Det er den eneste måde, hvorpå du kan sikre, at din strøm kommer fra det rette sted.

Du behøver dog ikke at have egne solceller eller vindmølle for at kunne få et grønnere strømforbrug. Ved at spare på strømmen gør du også noget godt for klimaet, da en del strøm jo stadig bliver produceret ved hjælp af kul og gas.

Der findes mange måder, hvorpå du kan mindske dit strømforbrug. Det er for eksempel:

  • Skifte dine pærer til LED-pærer
  • Afrime fryser og køleskab jævnligt og sørge for, at de korrekt indstillet
  • Udskifte dine elapparater med mere energivenlige
  • Slukke lyset, når du forlader et rum
  • Undgå at bruge tørretumbler – hæng tøjet udenfor i stedet
  • Undgå at TV, computer og andre elapparater står standby
  • Lad være med at forvarme ovnen
  • Læg låg på dine gryder
  • Flyt læsepladsen hen til vinduet

FAQ

Hvad er grøn strøm?

Grøn strøm er strøm fra vedvarende energikilder som sol, vind, vand og biomasse.

Hvad er sort strøm?

Sort strøm bliver produceret af kul og gas.

Er grøn strøm dyrere?

Både ja og nej. Når der er masser af sol eller vind, vil du opleve, at elprisen er lavere, fordi der er et stort udbud af strøm. Som kunde betaler du dog mere, når du vælger grøn strøm. Hos Greenbow betaler du 14 øre mere per kWh, når du vælger grøn strøm. De penge bruger vi på at købe grøn strøm fra producenterne med vedvarende energi svarende til den mængde strøm, du har brugt.