Skal jeg vælge fast eller variabel elpris?

13 juli, 2023

Som elkunde har du mulighed for at vælge mellem to forskellige former for afregning af dit forbrug af el. En fast pris, hvor prisen per kWh er den samme hele døgnet, ja faktisk er den typisk fastlagt i tre måneder ad gangen, og en variabel pris, der netop skifter i takt med udbud og efterspørgsel i løbet af døgnet.

Hvilken, du skal vælge, kommer an på, hvor fleksibel du er i forhold til dit energiforbrug, hvor store elapparater du har, og hvor stor en tryghed du ønsker at have. Herunder kommer vi ind på, hvornår de to forskellige pristyper giver mening.

Læs mere: Hvad er en kWh?

Hvornår giver fast elpris mening?

En fast elpris er først og fremmest for dig, der gerne vil kunne overskue, hvor meget du kommer til at bruge på el de næste par måneder, så du ved, at budgettet kommer til at gå op. En fast elpris kender du nemlig typisk tre, seks eller måske endda tolv måneder ud i fremtiden. Der er nogle selskaber, der giver dig en lavere pris, jo længere du er villig til at binde dig.

Med en fast elpris behøver du ikke at tænke over, hvornår du bruger el. Typisk er el dyrest mellem kl. 17 og 21, når alle kommer hjem fra arbejde og skal i gang med at lave mad. Hvis du har variabel elpris, vil det derfor være dyrere, hvis du sætter en vask over i det tidsrum, sætter elbilen til at lade op, eller tænder for opvaskemaskinen. Har du fast elpris, behøver du ikke at tænke over det, og det kan give noget ekstra frihed.

For virkelig at kunne udnytte variabel elpris kræver det, at du har mulighed for løbende at overvåge, hvornår elprisen er høj og lav. Har du ikke tid eller overskud til det, er du bedre tjent med fast elpris.

Derudover er det også en fordel for dig, der bor i en lille husstand uden store elapparater. Det kan for eksempel være, hvis du ikke har opvaskemaskine, og du bruger et fællesvaskeri. I det tilfælde vil der ikke være så meget at vinde ved at time dit forbrug i forhold til elprisen, så der kan du også lige så godt have fast elpris.

image

Hvornår giver variabel elpris mening?

Undersøgelser viser, at variabel elpris over tid, er det billigste valg. Det er derfor også den mulighed, vi tilbyder vores elkunder hos Greenbow.

Selvom fast elpris giver noget tryghed, sparer du altså flere penge, hvis du har mulighed for at tjekke, hvornår elprisen er lav og bruge dine elapparater i de perioder. Har du elbil, varmepumpe eller elradiator, kan der være særligt mange penge at spare på at have variabel elpris.

For at udnytte variabel elpris kræver det selvfølgelig, at du har overskud til løbende at tjekke elpriserne og at sætte dine apparater til ud fra, hvad prisen er. Som kunde hos Greenbow kan du i vores app og på vores hjemmeside altid orientere dig om, hvad elprisen er på det nuværende tidspunkt.

Som udgangspunkt er prisen på el lavest om natten og tidligt om morgenen, hvor der ikke er så mange, der bruger strøm. Den er højest om eftermiddagen fra kl. 17 til 21, hvor folk kommer hjem fra arbejde og laver mad, har Tv’et og computeren tændt og lader mobilen op.

Derudover vil prisen på el også være lavere, når solen skinner, og det blæser. I det tilfælde vil der blive produceret mere vedvarende energi, hvilket giver et større udbud af strøm. Som elkunde med variabel elpris giver det derfor også mening at tjekke vejrudsigten.

FAQ

Er det bedst at vælge fast eller variabel elpris?

Der er fordele og ulemper ved både fast og variabel elpris. Det handler derfor om, hvad dit behov er. Fast elpris er en god løsning for dig, der gerne vil kende elprisen flere måneder frem i tiden, og for dig, der ikke har store elapparater. Variabel elpris er den bedste løsning for dig, der gerne vil udnytte de tidspuntker, hvor elprisen er lav, for eksempel om aftenen og natten. Det er klart den bedste løsning for dig, der har elbil, varmepumpe og elradiator.

Hvad er billigst – fast eller variabel elpris?

Undersøgelser giver, at variabel elpris i gennemsnit over tid er den billigste løsning. Når markedsprisen på el er høj, kan du dog være heldig at have en lavere fast pris på el, hvis du har tegnet abonnement på et tidspunkt, hvor elprisen var lavere.

Hvad er fordelen ved variabel elpris?

Med variabel elpris betaler du for, hvad strømmen koster i det tidsrum, hvor du bruger den. Du har derfor mulighed for at udnytte de billige vinduer til at spare penge på strømmen. Det kan for eksempel være ved at vaske, tænde opvaskemaskinen og lade elbilen op om natten, hvor der ikke er så mange, der bruger strøm, og den derfor er billigere.