Hvad er forskellen på dit net- og elselskab?

12 juli, 2023

Måske har du lagt mærke til, at du både betaler abonnement til dit elselskab og et abonnement til et netselskab. Det ville være nærliggende at tro, at du kunne nøjes med ét, men som det danske elmarked er skruet sammen, har du brug for begge to.

Elselskabets rolle

Dit elselskab er dem, du køber din strøm igennem. Det er altså dem, der fastlægger prisen på el, og hvor du har mulighed for at vælge, om du vil have fast eller variabel elpris, og om du vil betale et tillæg for at få grøn strøm. Greenbow er et elselskab, som du kan være kunde igennem.

Når du skal vælge elselskab, er det særligt vigtigt, at du overvejer, om du vil have fast eller variabel pris – og hvad deres faste pris i så fald er – hvordan deres omdømme og kundeservice er, og om grøn strøm er noget, du prioriterer og vil betale for.

Du kan frit vælge mellem de omkring 45 elselskaber, der er i Danmark, og det er gratis for dig at skifte. Det er også meget nemt: Du henvender dig bare til det selskab, som du gerne vil være kunde hos, så klarer de resten for dig. Det er gjort for at sikre, at du ikke kommer til at stå uden strøm i en periode, mens du skifter.

Læs mere: Grøn strøm

image

Netselskabets rolle

Netselskabet er det selskab, der ejer elkablerne i det område, hvor du bor. Det er dem, der vedligeholder og servicerer dem. Hvis der er et problem med elkablerne, er det derfor dem, du skal have fat i.

Netselskaberne har monopol på de bestemte områder. Det betyder, at du ikke har mulighed for at skifte til et andet selskab. På kortet her fra Energistyrelsen kan du se, hvilket netselskab du har. Kortet er fra april 2023. Hvis du vil finde et opdateret kort, kan du gå ind på Energistyrelsens hjemmeside.

Du betaler for dit abonnement og distribution og transport af el via dit elselskab. De sørger altså for at sende pengene videre, men har ikke noget at gøre med elkablerne eller netselskabet ellers.

Kan jeg undgå at betale til både net- og elselskab?

Det kunne selvfølgelig være rart, hvis du kunne slippe for at skulle betale til både net- og elselskabet, men det er ikke muligt. Elselskabet er dem, der leverer din strøm, mens netselskabet sørger for, at der er kabler, som strømmen kan blive leveret igennem.

Hvis du gerne vil sænke prisen på din elregning, kan du overveje, om du kan finde et billigere elskab. Der skal du se på, hvad deres elpris er, og hvor meget du skal betale i abonnement. Hos Greenbow betaler du indkøbsprisen for el og kun 39 kroner i abonnement. Det gør os til nogle af de billigste på markedet.

Udover at skifte elselskab er der dog også mange andre måder, hvorpå du kan sænke din elregning. Du kan for eksempel se på, hvornår strømmen er billigst, hvis du har variabel el. Det er din typisk om natten og tidligt om morgenen, hvorfor det er det perfekte tidspunkt at lade din elbil op, tænde vaskemaskinen og opvaskemaskinen.

FAQ

Kan man skifte netselskab?

Nej, du kan ikke skifte netselskab. Netselskaberne er monopolvirksomheder, der servicerer og vedligeholder elkablerne i forskellige områder.

Kan man skifte elselskab?

Ja, du kan godt skifte elselskab. Der findes omkring 45 elselskaber i Danmark, og du kan frit vælge, hvem du vil være kunde hos. Det er gratis at skifte elselskab. Når du skifter, skal du bare kontakte det selskab, hvor du gerne vil være kunde, så ordner de resten for dig.

Hvad er det billigste elselskab?

Det varierer, hvilket elselskab der er det billigste. Hos Greenbow er vi et af de billigste elselskaber, fordi du køber strøm til indkøbspris – det vi køber den for på elbørsen – og vores abonnement er kun på 39 kroner om måneden.