Guide: Alt du skal vide om opladning af elbil

18 juli, 2023

Er du ny elbilejer, kan det godt føles lidt, som en ny verden du er trådt ind i. Godt nok har bilen stadig fire hjul, men du behøver ikke nødvendigvis at skulle ned på tanken for at lade den op. Det kan foregå derhjemme, hvis du har mulighed for at sætte en ladeboks op. Det giver en kæmpe fleksibilitet i forhold til at have en benzinbil.

I dag bliver der dog sat flere og flere offentlige ladestandere op. Du behøver derfor ikke at frygte, at du ikke kan bevæge dig længere væk fra din bolig, end at du har el nok til at køre hjem igen. Som kunde hos Greenbow får du en app, der giver adgang til over 300.000 ladestandere i både Danmark og Europa. Har du brug for at bruge en offentlig oplader, vil du derfor nemt kunne finde en i nærheden.

Men ladestandere er jo meget mere end offentlige og private. Der er mange andre aspekter, som du også skal tage stilling til i forbindelse med opladning af elbil.

Læs mere: Opladning på farten

Leje eller køb af ladeboks

Vil du have en ladeboks derhjemme, skal du først og fremmest tage stilling til, om du vil leje den eller eje den. For mange er det først og fremmest et økonomisk spørgsmål, da du ikke skal lægge nær så mange penge til at starte med, når du lejer i forhold til at eje boksen. Derudover giver leje af en ladeboks dig mulighed for at prøve boksen af og se, om den passer til dine behov.

Over tid viser undersøgelser dog, at det bliver billigst for dig at købe din ladeboks. I det tilfælde har du også mulighed for at tage den med, hvis du skifter til et andet selskab. Generelt har du en langt højere grad af selvbestemmelse, når du selv ejer boksen. Er du startet med at leje, kan du senere frikøbe din boks, hvis du er kunde hos Greenbow.

Hos Greenbow bruger vi kun bokse fra Zaptec Go. Det skyldes, at de er små, har et flot design, er sikre og kan klare 22 kWh, hvilket gør dem fremtidssikrede.

Abonnement eller ikke abonnement

En anden faktor, som du skal tage stilling til, hvis du vil have din egen ladeboks er, om du vil have abonnement eller ej. Fordelene ved et abonnement er, at du får opdatering og servicetjek af din ladeboks med i prisen – uanset om du lejer eller ejer. Derudover får du adgang til en række offentlige ladestandere. Som nævnt drejer det for Greenbow kunder sig om over 300.000.

Derudover får du refusion af elafgiften på den strøm, du bruger til at lade op med, når du har et abonnement. Det kan du kun få, hvis du har et abonnement. Da det er os fra Greenbow, der går ind og fjernaflæser, hvor meget el du har brugt til at lade op med i den givne måned. Derefter søger vi Skat om refusion af beløbet.

Hvis du ikke bruger din elbil så meget, eller det er meget forskelligt, hvor meget du kører i din elbil, kan det typisk bedst betale sig, at du vælger abonnementet fra. Har du et normalt forbrug, hvor du bruger din elbil jævnligt og derfor også lader op jævnligt, kan det bedst betale sig med et abonnement.

Læs mere: Refusion af elafgiften

image

Hvor lang tid tager det at lade en elbil op?

Det er meget forskelligt, hvor lang tid det tager at lade en elbil op og kommer helt an på, hvilken form for oplader du bruger, og hvor hurtigt din elbil lader op. Mormorladeren er den langsommeste oplader. Med den vil det tage mellem 15 og 30 timer, hvis du vil lade din elbil helt op på den måde. Det vil du dog ikke, hvilket vi kommer mere ind på længere nede.

Når du lader op derhjemme, vil det tage mellem 4 og 12 timer, før bilen er ladt helt op. Det kommer an på, hvilken bilmodel du har. Der er stor forskel på, hvor hurtigt de forskellige elbiler er om at lade. Det kommer blandt andet også an på, hvor stort et batteri den har.

Ladetiden på en offentlig ladestander varierer meget alt efter, hvilken type du benytter. Byladerne, som er de ladestandere, der er klart flest af, lader med samme hastighed som en ladeboks derhjemme. De fleste er på 11 kW, men du kan også finde nogle på 22 kW, der derfor lader dobbelt så hurtigt.

Derudover kan du finde hurtigladere og lynladere, der kan lade din elbil op til 80 % på mellem 10 og 80 minutter. De 10 minutter er på en såkaldt lynlader, alt efter hvor hurtigt din bil lader på sådan en, mens det kan tage op til 80 minutter på en hurtiglader alt efter bilmodellen. Grunden til, at du kun vil lade op til 80 % på en offentlig lader er, at det tager meget længere tid at lade de sidste 20 % op til 100 %, end det gør at lade op til 80 %.

Læs mere: Må man lade sin elbil helt op?

Brug kun mormorladeren i nødstilfælde

Nødopladeren til en elbil bliver også kaldt mormorladeren. Det er en lader, som du kan sætte direkte i en almindelig stikkontakt. Du skal dog være opmærksom på, at stikkontakten altid skal være godkendt af en elektriker, så du er sikker på, at den kan klare det. Den bliver nemlig meget varm, når du sætter elbilen til, og der er derfor både risiko for nedsmeltning og brand, hvis den sidder i for længe.

Hvis din elbil er løbet helt tør for strøm, bør du kun bruge mormorladeren længe nok til, at du kan køre hen til en offentlig lader for at lade den op. Du bør ikke have den siddende i stikkontakten i længere tid, og generelt er det en god ide, at du holder øje med kontakten imens.

Læs mere: Må jeg sætte min bil i stikkontakten?

Sådan lader du billigst op

Når du lader din elbil op, vil du typisk være interesseret i at bruge så få penge som muligt. I det tilfælde skal du holde øje med, hvad elprisen er, når du lader op. Elprisen ændrer sig time for time, og der kan være penge at spare, hvis du lader op, når prisen er lav frem for høj. Hvis du altså har variabel elpris.

Elprisen er typisk lav mellem kl. 10 og 14 om formiddagen og igen mellem kl. 01 og 04 om natten. Det er de tidspunkter, hvor folk bruger mindst strøm. Strøm er typisk dyrest, mellem kl. 17 og 21, hvor folk kommer hjem fra arbejde og går i gang med at tilberede mad.

Som kunde hos Greenbow kan du bestemme i din app, hvornår din elbil skal begynde at lade op. Du kan derfor sætte kablet til, når du kommer hjem, men så vælge, at opladningen først skal begynde på et senere tidspunkt. Det kan hjælpe dig til at betale mindst muligt for at lade op.

FAQ

Hvordan lader jeg min elbil op?

Du kan lade din elbil op ved en offentlig eller privat ladeboks. Har du en ladeboks derhjemme, giver det dig en høj grad af fleksibilitet til at lade op, når du vil.

Hvor lang tid er en elbil om at lade op?

Hvor lang tid, en elbil er om at lade op, afhænger af, hvordan du lader den op, hvor stort et batteri din elbil har, og hvilken model det er. Ved en lynlader kan det tage ned til 10 minutter at lade elbilen op til 80 %. Derhjemme skal du regne med, at det tager mellem 4 og 12 timer at lade bilen op.

Hvad koster det at lade en elbil op?

Det er ikke til at sige, hvor meget det vil koste dig at lade din elbil op. Det kommer an på dit forbrug, og hvornår og hvordan du lader op. Det er billigere at lade op derhjemme, og der har du mulighed for at udnytte de tidspunkter, hvor elprisen er lav. Det giver mulighed for at spare nogle penge.