Hvor hurtigt lader en elbil?

18 juli, 2023

Som elbilejer er det rart at have et nogenlunde overblik over, hvor hurtigt din bil lader op. Det kommer dog både an på bilmodellen og opladningsmetoden. Det er derfor ikke muligt at give dig nogle opladningstider, der er skrevet i sten, men vi kan godt give dig en ide om, hvor lang tid det cirka kommer til at tage.

Den klart hurtigste måde for dig at lade op på er med en lynlader. Med den tager det mellem 10 og 30 minutter at lade din bil op til 80 %. Når du bruger en offentlig lader, bør du kun lade den op til 80 %, da det tager længere tid at lade den de sidste 20 % op til 100. Lynladerne er placeret ved trafikale knudepunkter, f.eks. langs med motorvejen, hvor du har brug for at lade hurtigt op.

Den næsthurtigste mulighed er hurtigladeren. Med den tager det typisk mellem 30 og 45 minutter at lade din bil op til 80 %, alt efter hvilken bilmodel du har. Det kan virke som lang tid at skulle vente på, at bilen er ladt op. Skal du køre langt, giver det mulighed for at få en kop kaffe og strække benene. Er det på en hverdag, kan du for eksempel vælge en oplader i nærheden af, hvor du handler og så få klaret indkøbene imens.

Læs mere: Må man lade en elbil helt op?

Opladning derhjemme tager tid, men er fleksibelt

Du skal regne med, at det kommer til at tage en del længere tid, når du oplader derhjemme i en ladeboks frem for i en offentlig ladestander. Typisk tager det mellem 5 og 10 timer alt efter bilmodellen, inden bilen er fuldt opladt.

Dog er det også langt mere fleksibelt at oplade derhjemme. Du sætter jo bare kablet i, når du sætter bilen og derefter kan opladningen gå i gang. Hvis du gerne vil lade op, når elpriserne er lave, har du endda mulighed for at sætte kablet i, men udskyde opladningen via den app, du har som Greenbowkunde. Dermed kan du spare penge på opladningen.

Fordi den eneste tid, du bruger på at lade din bil op derhjemme, er den tid, det tager at sætte stikket i, når du parkerer, og at tage det ud igen, når du skal bruge bilen, er der mange, der siger, at det kun tager 10 sekunder at lade op derhjemme.

Læs mere: Installation af ladeboks – Forstå processen fra A til Z

image

Mormorladeren – Den langsommeste løsning

Hvis du skulle lade din bil helt op ved hjælp af mormorladeren, ville det typisk tage mellem 10 og 20 timer alt efter bilmodellen. Mormorladeren er et andet ord for nødopladeren, der kan sættes direkte i en stikkontakt. Det er derfor ikke meningen, at du skal bruge den til at oplade hele batteriet på din bil. I stedet er det meningen, at du skal oplade den, så den har strøm nok til, at du kan køre hjem eller hen til en offentlig ladestander.

Det er ikke kun, fordi mormorladeren er langsom, at du ikke bør bruge den til at oplade din bil fuldt. Det er også fordi, det ikke er en nær så sikker løsning som de andre. Det skyldes, at det er en stor belastning for en stikkontakt, at der sidder en mormorlader i i længere tid. Det øger både risikoen for brand og sammensmeltning.

Du bør derfor aldrig sætte en mormorlader i en stikkontakt, der ikke er blevet godkendt af en elektriker til formålet. Derudover er det bedst, at du holder øje med den hele tiden, så du kan gribe hurtigt ind, hvis der skulle ske noget.

Læs mere: Hvorfor må jeg ikke bare lade min bil i stikkontakten?

FAQ

Hvor hurtigt lader en elbil?

En elbil kan lade op på mellem 10 minutter og 10 timer – i nogle tilfælde mere. Det kommer helt an på, hvilken bilmodel du har, og hvordan du prøver at lade den op. Lynladere er de hurtigste, mens mormorladere er de langsommeste.

Hvordan kan jeg hurtigst lade min elbil op?

En lynlader er den hurtigste måde, hvorpå du kan lade din elbil op. De står ved trafikale knudepunkter for eksempel langs med motorvejen. Der tager det typisk mellem 10 og 30 minutter at lade din bil op til 80 %.

Må jeg lade min elbil op direkte i stikkontakten?

Du bør kun lade din bil op i stikkontakten i nødstilfælde og i det tilfælde kun, indtil du har strøm nok til at køre hen til en offentlig lader eller køre hjem til din ladeboks og lade op der.