Hvad er afgiften på el?

29 november, 2023

Elafgiften er en afgift, der bliver lagt oven i prisen og de øvrige udgifter til din el. Der er besluttet en minimumssats af EU, og derudover har de danske politikere selv mulighed for at lægge et beløb oveni. Den danske elafgift har derfor været en af de højeste verden og gjort den danske elpris til en af de højeste.

Ideen med elafgiften er, at den skal få folk til at bruge mindre el. I dag bliver en stor del af vores el stadig produceret med fossile brændstoffer som naturgas, kul og olie. Afgiften rammer derfor elkunderne på pengepungen og tanken er, at de vil bruge mindre af el for at spare penge.

I starten af 2023 valgte de danske politikere at sænke elafgiften til det niveau, som EU har fastsat. Fra 1. juli 2023 blev den almindelige elafgift indført igen. Man forventer, at den langsomt vil blive nedtrappet frem til 2030.

Refusion af elafgift for elbilsejere

Da elafgiften er indført for at skåne klimaet og mindske de skader, som et forhøjet niveau af CO2 kommer til at forårsage, er der indført en refusion af den, hvis du bruger el på en måde, der er til gavn for klimaet. Det er dels, hvis du er elbilejer, og dels, hvis du varmer din bolig op med elvarme.

Er du elbilejer, kan du få refusion på elafgiften af al den strøm, du bruger på at lade din elbil op derhjemme. Er du kunde hos Greenbow, har vi mulighed for at fjernaflæse den ladeboks og se, hvor meget strøm du har brugt på at oplade i den pågældende måned. Refusionen bliver dermed automatisk fratrukket din regning for måneden efter.

For at kunne gøre brug af refusion af elafgift kræver det, at du har abonnement hos Greenbow eller et lignende selskab. Det er nemlig selskabet, der står for at indhente oplysninger om, hvor meget strøm du har brugt til at oplade med.

Derudover skal du også være opmærksom på, at du ikke kan få refusion på elafgiften som elbilejer, hvis du har solceller eller varmer op med elvarme. Som solcelleejer kan du ikke, fordi du i det tilfælde selv producerer strøm, og der er jo ikke elafgift på. Hvis du varmer op med elvarme, vil du typisk allerede være berettiget til refusion af elafgiften på grund af det, og de to refusionsordninger kan ikke kombineres.

Læs mere: Så meget kan du spare på refusion af elafgiften

image

Refusion af elafgift, hvis du varmer op ved hjælp af el

Din anden mulighed for at få refusion af elafgiften er, hvis du varmer din bolig op ved hjælp af el. Det kan være, hvis du har en luft-til-luft varmepumpe, luft-til-vand varmepumpe, jordvarmeanlæg, elpanel eller elradiator.

Grunden til det er, at politikerne gerne vil have folk til at skifte fra meget forurenende opvarmningskilder som for eksempel olie, til opvarmningskilder, hvor det er muligt at bruge vedvarende energi som opvarmning med el. En refusion af elafgiften er altså med til at give dig et incitament.

For at kunne få refusion af elafgiften, når du varmer med elvarme, er det først og fremmest et krav, at din bolig er registreret i BBR som enten helårsbolig, sommerhus eller feriebolig, og at det er din privat bolig. Derudover skal du bruger over 4.000 kWh om året. Har du flere boliger, kan du ikke bare lægge dit forbrug for dem sammen. Det skal være et forbrug på over 4.000 kWh i hver bolig.

Lever du op til kravene, kan du kontakte din elleverandør og gøre dem opmærksom på, at du gerne vil have refusion for elafgiften. Du kan altid se på din elregning, om du gør det eller ej.

Læs mere: Hvad er en kWh?

FAQ

Hvad er elafgiften?

Elafgiften er en afgift, der er fastlagt af dels EU, dels de danske politikere. EU har fastlagt en minimumsafgift, og de danske politikere har derefter valgt at tilføje ekstra procenter til afgiften. Elafgiften skal hjælpe med at mindske danskernes CO2 niveau ved at give dem et økonomisk incitament til at bruge mindre strøm.

Hvor meget er elafgiften på?

Det er svært at give et konkret svar på, hvor meget elafgiften er på, da der bliver ændret meget på den i disse år. I starten af 2023 blev den nedsat til minimumsniveauet, der var fastsat af EU, men blev hævet igen 1. juli 2023. Derefter er det forventningen, at elafgiften langsomt bliver nedsat frem til 2030.

Kan jeg slippe for at betale elafgift?

Du kan ikke slippe for at betale elafgift, men der er nogle situationer, hvor du har mulighed for at få refunderet den elafgift, du allerede har betalt. Det er, hvis du er elbilejer, eller hvis du varmer din bolig op med el.