Refusion af elafgift når du har elbil: Forstå hvordan det foregår!

18 juli, 2023

Hvis du nærlæser din elregning, vil du se, at du betaler elafgift for den el, du bruger. Elafgiften er indført af EU som en minimumssats og er ment som et økonomisk incitament til at få borgerne til at spare på strømmen. I Danmark har politikerne valgt at forhøje elafgiften, så der er et yderligere incitament, hvilket betyder, at vi i Danmark har en af de højeste elpriser i verden.

Samtidig vil de danske politikere dog også gerne opfordre folk til, at de skifter til elbil frem for benzin- eller diesel. Derfor har de valgt, at elbilsejere kan få refusion af elafgiften på den el, de bruger til at lade bilen op med. Det gør det altså billigere for dig at lade bilen op.

Elafgiften forventes at falde langsomt indtil 2030, hvorefter man forventer, at refusionen af elafgiften vil blive afskaffet.

Refusion af elafgift kræver abonnement

For at kunne få refusion af elafgiften kræver det, at du har abonnement hos et firma som for eksempel Greenbow, og at du har en ladeboks derhjemme. Det skyldes, at det er os hos Greenbow, der går ind og fjernaflæser på din ladeboks, hvor meget el du har brugt på at lade din elbil op med.

Derefter ansøger vi Skat om refusion af pengene. Der går typisk en til to måneder, før du får refusion for elafgiften.

Læs mere: Refusion af elafgift – Tilbyder Greenbow det?

image

Kan alle få refusion af elafgiften?

Det er ikke alle, der har mulighed for at få refusion af elafgiften. Hvis du har solceller, eller hvis du varmer op med elvarme, har du ikke mulighed for det. Det skyldes, at hvis du producerer din egen strøm med solceller, betaler du jo slet ikke elafgift, når du lader din elbil op. Derfor kan du naturligvis ikke få refusion for den.

Har du elvarme, har du allerede mulighed for at få refusion af elafgiften gennem en anden ordning. Det skyldes, at politikerne også gerne vil opfordre flere til at skifte over til elvarme frem for for eksempel opvarmning med olie. Hvis din bolig er registreret i BBR som helårsbolig, sommerhus eller fritidsbolig, og du bruger over 4.000 kWh om året, har du mulighed for at få refusion af elafgiften.

Spar penge på opladningen

Udover at være opmærksom på, at du kan få refusion af elafgiften, findes der også andre måder, hvorpå du kan spare penge på opladningen af elbilen. Det er først og fremmest ved, at du lader, når strømmen er billig. Du kan altid tjekke den aktuelle elpris, inden du oplader, så du ved, at strømmen er billig.

Som kunde hos Greenbow har du mulighed for at indstille, hvornår du vil starte opladningen af din elbil. Du kan derfor godt sætte kablet i, når du kommer hjem, men så vælge, at opladningen for eksempel først skal starte kl. 01 om natten, når strømmen er billig.

Derudover bør du også holde øje med, hvor meget du i det hele taget betaler for strøm. Har du et dyrere elselskab i dag, kan der være mange penge at spare på at skifte. Du kan også have Greenbow som elselskab. Hos os køber du el til indkøbspris. Det gør os til et af Danmarks billigste – hvis ikke det billigste – elselskab.

Læs mere: Står Greenbow for at flytte min elaftale, hvis jeg skifter?

FAQ

Hvad er elafgiften?

Elafgiften er en afgift, der er blevet indført af EU for at give et økonomisk incitament til at få borgerne til at bruge mindre strøm. EU’s elafgift er kun en minimumsafgift, og de danske politikere har derfor valgt at indføre en højere elafgift for at give et yderligere incitament.

Hvordan kan jeg få refusion af elafgiften som elbilejer?

Du kan få refusion af elafgiften som elbilejer ved at være kunde hos et firma som Greenbow og have din egen ladeboks. Greenbow går ind og fjernaflæser, hvor meget el du har brugt på at lade din bil op og sender derefter oplysningerne videre til Skat, så du kan få pengene refunderet. Det tager en til to måneder, før du får pengene refunderet.

Kan alle få refusion af elafgiften?

Du kan ikke få refusion af elafgiften, hvis du har solceller eller elvarme. Grunden til, at du ikke kan få refusion, hvis du har solceller er, at du jo ikke betaler elafgift af den strøm, som du selv producerer. Varmer du op med elvarme, har du allerede adgang til en anden refusionsordning, og det er ikke muligt at kombinere de to refusionsordninger.