Hvad koster det at lade en elbil?

1 juli, 2023

Hvor meget det koster at lade en elbil op, afhænger af elprisen på det givne tidspunkt. Det er et kedeligt svar, men det er det mest korrekte.

Har du ladeboks derhjemme, kan du gøre det billigere at lade elbilen op ved at sætte den til at lade, når strømmen er billigst. Det betyder ikke, at du behøver stå op midt om natten for at lade: Som kunde hos Greenbow har du nemlig mulighed for at styre, hvornår din bil lader op via vores app. Du kan derfor sætte kablet til, men vælge først at starte opladningen senere. Det gør det fleksibelt for dig at få billig strøm. Du har ikke helt samme mulighed, hvis du lader et offentligt sted. Det vil derfor typisk være dyrere for dig at lade op på en offentlig ladestander.

Sænk prisen på at lade elbilen op

Vil du sænke prisen på at lade, kan du kigge på muligheden for bæredygtig energi som solceller. I det tilfælde får du gratis strøm, når solen skinner, men vær dog opmærksom på, at du i det tilfælde ikke er berettiget til refusion af elafgiften, som andre med elbil ellers er.

Har du ikke mulighed for at sætte solceller op, kan en anden måde at sænke prisen på opladningen af din elbil være, at du skifter elselskab. Nogle elselskaber lægger nemlig ekstra afgifter og gebyrer oven på elprisen, hvilket gør din el dyrere.

Hos Greenbow er vi også et elselskab. Som kunde hos os køber du el til indkøbspris. Det kan derfor ikke gøres billigere på det danske elmarked. Derudover får du også installationen af ladeboksen billigere, hvis du er er elkunde hos os. Læs mere om priserne her.

Måske har du ikke skiftet elselskab, fordi du tænker, at det er besværligt. Det er dog i dag gjort så nemt som muligt. Du skal bare henvende dig til det selskab, som du gerne vil være kunde hos, så ordner de resten for dig. Du kan typisk skifte i løbet af 14 dage, i nogle tilfælde kan du dog have bundet dig til et elselskab i seks måneder.

image

Yderligere udgifter ved at have elbil

Opladningen alene er selvfølgelig ikke den eneste udgift, du har ved at have en elbil. Du skal selvfølgelig betale forsikring, lige som du skal med en benzin- eller dieselbil. Derudover skal du også sætte penge af til vedligeholdelse af den, da den ligesom andre biler også kan få stenslag i forruden og buler på skærmen.

Har du en elbil, der er indregistreret før 1. juli 2021, skal du derudover være opmærksom på, at du også betaler grøn ejerafgift af den. Den ligger dog meget lavt for elbiler og er i følge Skat på 370 kroner i 2023.

Derudover taber en elbil lidt mere i værdi end en benzin- eller dieselbil. Værditabet er selvfølgelig ikke en udgift, medmindre du sælger din bil. Du skal bare være opmærksom på, at der endnu ikke er det samme brugtmarked for elbiler, som der er for benzin- og dieselbiler. Det vil derfor være forskelligt, hvor meget vægt du vil lægge på det. Plejer du at køre i dine biler til de ikke kan mere, vil det jo være end mindre betydningsfuld faktor en for dig, der ofte skifter bil.

FAQ

Hvad koster det at lade en elbil helt op?

Når du skal lade din elbil op, kan du udregne, hvad det koster ud fra: elforbrug x elpris. Vær dog opmærksom på, at du ikke behøver at fylde bilen helt op for at køre. Oplader du på en tankstation, vil du typisk ikke lade op til mere end 80 %, da de sidste 20 % tager længere tid, end de første 80 gør.

Hvad koster det at køre 100 km i en elbil?

Prisen på, hvor meget det koster at køre 100 km i en elbil, afhænger af, hvor meget el din elbil bruger på det, og hvad elprisen er, når du lader op. Det er derfor et regnestykke, du selv må foretage. Har du ikke købt elbil endnu, kan du se på, hvor meget el de forskellige elbiler bruger på at køre 100 km og derefter regne med en gennemsnitlig elpris.

Er en elbil billigere end en benzinbil?

Som udgangspunkt er det billigere for dig at køre elbil end benzinbil. Prisen afhænger dog af, hvor meget elprisen er på, og er selvfølgelig også afhængig af, at du kan få refusion af elafgiften.