Hvad koster strøm?

4 juli, 2023

Som elkunde kunne det være rart, at du kunne vide, hvor meget strømmen præcis koster. Det er dog ikke muligt. Prisen på strøm skifter nemlig fra time til time alt efter, hvor meget efterspørgsel der er, og hvor stort udbuddet er.

Efterspørgslen på strøm er typisk størst om eftermiddagen og aftenen, når folk kommer hjem fra arbejde, laver mad, ser fjernsyn, lader mobilen op og sætter opvaskemaskinen i gang. Den er typisk lavest om natten og tidligt om morgenen, når folk sover, og mange fabrikker og virksomheder er lukkede.

Udbuddet af strøm er typisk størst, når solen skinner, og der er meget blæst. I det tilfælde bliver der produceret meget vedvarende energi, som det er ikke er muligt for producenterne at lagre. Derfor bliver priserne lavere, fordi producenterne gerne vil af med den energi, de har produceret. Derfor kan der være nogle døgn, hvor prisen på strøm er lavere om dagen, hvor solen skinner meget, frem for om natten hvor man er nødt til at producere strøm på en anden måde.

Afgifter og nettariffer kommer udover prisen på strøm

Når du ser på din elregning, bliver du måske overrasket over, at du ikke bare har betalt det, strømmen kostede, da du brugte den. På din elregning vil dog også fremgå elafgiften, der bliver pålagt, sammen med abonnement til elselskabet og nettariffer til netselskabet.

Netselskabet er det selskab, der ejer elkablerne i det område, hvor du bor. Netselskaberne er monopolvirksomheder, og du har derfor ikke mulighed for at skifte til et andet selskab. Typisk står der både opført abonnement og betaling for distribution af el på din elregning. Det kan dog se lidt forskelligt ud, alt efter hvilket elselskab du har.

Læs mere: Står I for at flytte min aftale, når jeg vælger Greenbow?

image

Hav styr på strømprisen med fast pris

Hvis du gerne vil have styr på, hvad du skal betale for strøm i den kommende periode, kan du vælge et abonnement, hvor du har fast elpris. I det tilfælde har du den samme elpris, uanset hvornår på døgnet du bruger strøm. Det kan være rart for dig, så du er sikker på, at budgettet kommer til at gå op i sidste ende. Typisk kender du elprisen for tre til seks måneder ad gangen.

Modsætningen til fast elpris er variabel elpris. I det tilfælde køber du el til den pris, den koster, i den periode, du bruger den. I det tilfælde har det altså betydning, om du sætter opvaskemaskinen til kl. 03 om natten eller kl. 15 om eftermiddagen.

Undersøgelser har vist, at over tid vil det typisk bedst kunne betale sig for dig at have variabel elpris rent økonomisk. Der er dog også nogle situationer, hvor det giver mening, at du har fast elpris. Det er først og fremmest, hvis du gerne vil have ro i maven, når du tjekker elregningen. Derudover vil meget små husstande uden elbil, varmepumpe og store elapparater som vaskemaskine og opvaskemaskine kun have en lille fordel ved at have variabel elpris.

Hvad koster strøm? Tjek op på elprisen time for time

Hvis du vil udnytte de tidspunkter, hvor strømprisen er lav, kan du tjekke op på den. Det kan du for eksempel gøre i starten af dagen, så du kan planlægge dit elforbrug. Der findes flere måder, hvorpå du kan tjekke elprisen. Det kan du for eksempel gøre her på Greenbows hjemmeside.

Når du tjekker elprisen, skal du være opmærksom på, at elnettet i Danmark er delt op prismæssigt i en del øst og vest for Storebælt.

FAQ

Hvad koster strøm?

Prisen på strøm varierer alt efter udbud og efterspørgsel. Det kommer for eksempel an på, hvornår folk bruger meget strøm, og hvor meget strøm der bliver produceret af sol og vind.

Hvorfor ændrer prisen på strøm sig?

Prisen på strøm ændrer sig alt efter, hvor meget der bliver brugt, og hvor meget strøm der bliver produceret af sol og vind.

Kan jeg få fast pris på strøm?

Du kan godt få en fast pris på strøm, hvis du gerne vil kende din strømpris for den kommende fremtid. Typisk ligger den fast for en periode på tre måneder. Nogle steder op til seks måneder eller et år.

Modsætningen til fast pris er variabel pris. I det tilfælde betaler du den pris, som strøm koster, når du bruger den. Undersøgelser har vist, at det som udgangspunkt er billigere at købe strøm til variabel pris. Det er også den model, vi tilbyder hos Greenbow.