Hvornår er strøm billigst – og hvorfor?

4 juli, 2023

Vil du spare penge på elregningen, vil du sikkert gerne vide, hvornår strøm er billigst. Ved at sætte elbilen til at lade op og sætte opvaskemaskine og vaskemaskine i gang på det tidspunkt, vil der være nogle penge at spare for dig.

Der er flere faktorer, der spiller ind på, hvor meget strømmen koster. Det er først og fremmest, hvor meget man regner med, der bliver brugt i den givne periode. Typisk bliver der brugt meget el om eftermiddagen og aftenen, når folk kommer hjem fra arbejde og laver mad, sætter mobilen til at lade op, tænder for fjernsynet og lignende. Det er derfor også der, at strøm traditionelt set er dyrest.

Om aftenen og om natten vil der ikke være lige så mange, der bruger strøm. De fleste sover, og mange fabrikker og virksomheder er lukket. Det betyder, at strømmen er billigere på det tidspunkt.

Sol og vind spiller en rolle

Udover folks forbrug spiller mængden af energi også en rolle for, hvor meget strøm koster. Når solen skinner, og når der er meget vind, vil der blive produceret meget vedvarende energi. Der findes ikke en ordentlig løsning til at lagre vedvarende energi endnu, derfor har producenterne brug for at komme af med den, men når den bliver produceret. Derfor bliver prisen på strøm lavere i de perioder.

Det har også gjort, at du ikke helt kan regne med ovenstående i forhold til, hvornår strømmen er dyr og billig. Hvis det er en solrig og blæsende dag, vil der blive produceret masser af strøm om eftermiddagen, og prisen vil derfor ikke være så høj. Derimod kan den være højere om natten, når solen ikke er fremme, og der bliver produceret el på andre måder for eksempel med biomasse, kul eller gas.

Læs mere: Hvad er grøn strøm?

image

Hvornår er strøm billigst? – Følg strømprisen time for time

Det er altså ikke muligt at give en præcis tommelfingerregel for, hvornår strømmen er billig, og hvornår den er dyr. For at være på den sikre side, når du gerne vil spare penge på din elregning, er det derfor vigtigt, at du tjekker den løbende. Det kan være i starten af dagen, hvor du kan få et overblik over, hvad strømmen koster. For eksempel er det muligt at gøre på Greenbows hjemmeside.

Vær opmærksom på, at det danske elnet er opdelt i en del øst og vest for Storebælt. Du skal derfor sørge for at tjekke priserne for din region.

Undersøg, om du har variabel elpris

For at kunne udnytte den svingende strømpris til din fordel er det vigtigt, at du har det, der hedder variabel elpris. Det betyder, at du betaler den pris, som strøm koster, når du bruger den. I det tilfælde betyder det altså noget, om din opvaskemaskine går i gang kl. 3 om natten eller kl. 15 om eftermiddagen.

Modsætningen til variabel pris hedder fast pris. I det tilfælde bliver din elpris fastlagt for en periode ad gangen. Typisk tre eller seks måneder. Dermed ved du altså, hvad prisen er og kan nemmere lægge budget ud fra det. I det tilfælde betyder det altså ikke noget, hvornår du sætter opvaskemaskinen i gang – det koster det samme uanset hvad.

FAQ

Hvornår er strøm billigst?

Strøm er traditionelt set billigst om natten og i de tidlige morgentimer, når folk sover, og mange fabrikker og virksomheder er lukkede. Derudover bliver strømmen også billigere, når der er høj sol og meget vind, da der i det tilfælde bliver produceret meget vedvarende energi. Det er ikke mulig at lagre det. Det skal derfor bruges med det samme.

Hvorfor påvirker sol og vind prisen på strøm?

Sol og vind påvirker prisen på strøm, da der vil blive produceret meget vedvarende energi, når solen skinner, og det er blæsevejr. Det er i dag ikke muligt at lagre vedvarende energi, derfor er producenterne nødt til at komme af med det med det samme, hvilket gør, at priserne bliver lavere.

Hvordan kan jeg udnytte lave strømpriser?

Hvis du vil udnytte de lave strømpriser, skal du sørge for at have et abonnement med variabel elpris. På den måde betaler du for, hvad el koster, når du køber den. Modsætningen til variabel elpris er fast pris. I det tilfælde betaler du den samme pris, uanset hvornår på døgnet du bruger strøm.