Hvorfor svinger elpriserne så meget?

12 juli, 2023

Elpriserne svinger ikke bare fra dag til dag, men også fra time til time. Men hvorfor svinger prisen på el så meget, at det kan betale sig, at du holder øje med, hvornår du f.eks. skal lade din elbil op?

Kort og godt handler det om udbud og efterspørgsel: Er der et overskud af el, bliver den billig, er der derimod mange, der skal bruge el på samme tid, bliver den dyrere. Et typisk billede har derfor været, at elpriserne har været højere om eftermiddagen, fordi folk var kommet hjem fra arbejde og gik i gang med at lave mad. Derimod er strømmen billigere om natten, når store produktionsvirksomheder er lukket, og de fleste mennesker sover.

En anden typisk tendens er, at elpriserne er højere om vinteren end om sommeren. Det skyldes, at der er brug for mere energi til at have lamper tændt, varme op med og lignende, når vi opholder os mere indenfor i de kolde og mørke måneder om sommeren.

Hvorfor svinger elpriserne? Brændselspriserne spiller en rolle

For el, der bliver produceret af kul og gas, spiller det selvfølgelig en rolle, hvad prisen er på det i forhold til, hvad elprisen kommer til at være. Er prisen på kul og gas høj, kommer elprisen også til at være det.

Prisen på kul og gas afhænger af flere faktorer, blandt andet af verdensøkonomien og situationen i verden generelt. F.eks. steg elpriserne som en konsekvens af Ruslands invasion i Ukraine, fordi det fik prisen på naturgas til at stige. Da Europa har importeret en del gas fra Rusland, medførte det en stigning i elprisen.

image

Solskin og blæst øger produktionen af vedvarende energi

For sol og vind, der producerer vedvarende energi, er ikke noget, som vi på samme måde kan købe og sælge. Derfor påvirker adgangen til det alligevel elprisen. På en solskinsdag eller en dag med frisk vind er elprisen derfor lavere, fordi der bliver produceret meget vedvarende energi. Det skyldes blandt andet, at der ikke findes nogle gode muligheder for at lagre den vedvarende energi.

Faktisk har man de seneste år kunnet se, at elpriserne faldt så meget, når solen skinnede, at den blev billigere om dagen, end den var om natten. Hvilket ellers går imod den tendens, man ellers normalt har set. Om natten kommer el primært fra kulkraftværker i Tyskland, derfor er elprisen højere der.

Hvis du vil være sikker på at få den billigst mulige pris, skal du altså tjekke den jævnligt. Se vores aktuelle elpriser her. Vær opmærksom på, at der er forskellige elpriser alt efter, om du bor øst eller vest for Storebælt.

Læs mere: Grøn strøm

Forholdene i særligt Sverige har også en betydning

Som elkunde i Danmark får du ikke kun dansk produceret el. Elnetværket i hele Europa er forbundet, hvorfor vi også får el fra vores nabolande, særligt Sverige og Tyskland. Derfor har forholdene i særligt Sverige også en betydning for, hvor meget elprisen er i Danmark.

Det skyldes først og fremmest, at en stor del af den danske el kommer fra vandkraft. Hvis der er meget vand i de svenske vandmagasiner, er elprisen lav. Et tørt år, hvor der ikke er så meget vand, vil elprisen derfor være højere.

Derudover kommer en del af den svenske el også fra atomkraftværker. Hvis de af den ene eller anden grund ikke kører optimalt, vil det også kunne påvirke den danske elpris.

Læs mere: Står I for at flytte min elaftale, når jeg vælger Greenbow?

FAQ

Hvad får elpriserne til at svinge?

Der er en række faktorer, der har at gøre med udbud og efterspørgsel, der får elpriserne til at svinge. Det er, hvor meget el folk har behov for i løbet af dagen, hvad priserne er på kul og gas, der blandt andet bliver brugt til at producere el, og hvor meget vedvarende energi, der bliver produceret.

Kan jeg undgå, at min elpris svinger?

Ja, du kan vælge at have fast elpris. I det tilfælde vil du betale det samme beløb, lige meget hvornår på dagen, du bruger strøm.

Hvordan kan jeg skifte elselskab?

Når du vil skifte elselskab, skal du bare kontakte det selskab, som du gerne vil være kunde hos. Derefter kontakter de dit gamle selskab og sørger for, at du bliver overflyttet. Det eneste, du skal gøre, er derfor at finde ud af, hvor du gerne vil være kunde henne.