Kan dit valg af elselskab gøre en forskel for din elregning?

12 juli, 2023

Er du ikke tilfreds med størrelsen på din elregning, har du måske overvejet at skifte elselskab. Men hvor meget kan et skifte egentlig betyde for din elregning?

Det kommer selvfølgelig helt an på, hvor meget du betaler i dag. Her kommer vi ind på de faktorer, som kan have en betydning i forhold til at sænke prisen på din elregning.

Mulighed for at få el til indkøbspris

Først og fremmest er det vigtigt at overveje, om du på nuværende tidspunkt køber el til indkøbspris gennem dit elselskab. Hvis du ikke gør det, kan det helt sikkert have en betydning for størrelsen på din elregning.

El til indkøbspris vil sige, at du betaler det samme, som elselskabet betaler for at købe el på elbørsen. De lægger altså ikke et ekstra tillæg oveni for at sælge dig el. Det er den model, som vi bruger hos Greenbow.

Hvor meget betaler du for et abonnement?

En anden vigtig faktor i forhold til, om du kan spare penge på at skifte elselskab, er, hvor meget du betaler i abonnement til dit nuværende selskab. Du betaler både for den el, du bruger, og for at være kunde hos et selskab. Har du et dyrt abonnement nu, vil du altså kunne tjene penge på at skifte til et andet selskab.

Hos Greenbow betaler du kun 39 kroner om måneden i abonnement. Det, mener vi selv, er et af markedets laveste priser, og vi anser derfor os selv for at være et af Danmarks billigste – hvis ikke det billigste – elselskab.

Læs mere: Sådan kan du blive kunde hos os

image

Fast eller variabel elpris

En tredje vigtig faktor i forhold til, om du kan spare penge i forhold til at skifte elselskab er, om du på nuværende tidspunkt har fast eller variabel elpris. Fast elpris betyder, at din elpris er fastlagt for en periode, typisk tre måneder. Der ved du altså, hvad du skal betale per kWh, og du behøver ikke at tænde for vaskemaskinen på underlige tidspunkter af døgnet – du betaler det samme, uanset hvornår du bruger strøm.

Variabel elpris betyder, at du betaler den aktuelle elpris. Sætter du vaskemaskinen i gang kl. 16, betaler du altså elprisen lige præcis kl. 16. I det tilfælde giver det derfor mening at holde øje med, hvad elprisen er, fordi der kan være penge at spare på at sætte større elapparater i gang og at lade elbilen op på bestemte tidspunkter på døgnet.

Hos Greenbow får du altid variabel elpris. Det har vi blandt andet valgt, fordi det over tid giver dig den laveste pris.

Læs mere: Hvad er en kWh?

Mulighed for grøn strøm

At vælge grøn strøm vil ikke gøre din elregning lavere, men er et valg, du kan træffe, hvis du går op i klima og miljø. I dag fungerer elnettet på den måde, at det er umuligt at kontrollere, om du får grøn eller almindelig strøm ud af din stikkontakt. Det hele bliver blandet sammen.

Ønsker du at støtte vedvarende energi, kan du tilvælge grøn strøm. Hos Greenbow betyder det, at du betaler 14 øre mere per kWh. Det gør det muligt for os at købe grøn strøm på elbørsen, der svarer til den mængde, som du har forbrugt. På den måde kommer den strøm, du bruger altså til at være brugt, bare på en lidt bagvendt måde.

Hvis dit nuværende elselskab ikke giver dig mulighed for at vælge grøn strøm, kan det også være en grund til at skifte. Ved at vælge grøn strøm er du som forbruger med til at påvirke, hvordan el bliver produceret.

Læs mere: Hvad er grøn strøm?

Sådan skifter du elselskab

Har alt dette fået dig til at overveje at skifte elselskab, skal du vide, at det ikke er svært at gøre, og at det endda er gratis. Du skal “bare” vælge, hvor du gerne vil være kunde henne, og kontakte det selskab. Derefter sørger dit nye selskab for resten. Det er gjort for, at du aldrig kommer til at stå uden strøm i en periode.

Udover de ovenstående faktorer bør du også overveje kundeservice og omdømme som parametre for at skifte selskab.

FAQ

Kan jeg få en lavere elpris ved at skifte elselskab?

Hvis du har et dyrere selskab nu, kan der godt være penge at spare på at skifte elselskab. Du skal særligt være opmærksom på muligheden for at købe el til indkøbspris, og hvor meget abonnementet er på.

Hvad er el til indkøbspris?

El til indkøbspris betyder, at du køber el til samme pris, som elselskabet køber den for på elbørsen. Der bliver altså ikke lagt ekstra omkostninger oveni fra elselskabets side. Det er den model, vi bruger hos Greenbow.

Hvad er billigst – fast eller variabel elpris?

Undersøgelser viser, at variabel elpris over tid vil være det billigste. Variabel elpris betyder, at du betaler elprisen på det tidspunkt, hvor du bruger el. Ved fast elpris bliver din elpris fastlagt for et tidsrum ad gangen. Typisk tre måneder.