Ladestander

17 april, 2023

Elbiler bliver stadig mere populære i Danmark, og det betyder, at der også er et øget behov for at kunne lade dem op derhjemme. En af de mest praktiske og effektive måder at gøre det på er ved at installere en ladestander.

En ladestander til elbiler giver dig mulighed for at oplade din elbil sikkert og hurtigt derhjemme, og det kan desuden være en langt mere omkostningseffektiv løsning end at bruge offentlige ladestandere. Og det er ikke de eneste fordele – du får også større bevægelsesfrihed, du sparer tid og du kan optimere opladningen af bilens batteri, så levetiden bliver så lang som mulig.

Kort sagt er der mange gode grunde til at investere i en ladestander til hjemmefronten.

Hvad er en ladestander til elbil?

En ladestander til elbil er en enhed, der er designet til at oplade din elbil med strøm fra det almindelige elnet. Du tilslutter ganske enkelt et kabel fra ladestanderen til bilen, og herefter overføres strøm fra ladestanderen til bilens batteri. Strømmen kommer altså fra dit lokale elnet og afregnes hos dit elselskab eller hos leverandøren af ladestanderen.

Der findes forskellige typer af ladestandere til elbiler, men de mest almindelige til privat brug er ladestandere til montering på væggen. Nogle ladestandere er udstyret med et display, der viser, hvor meget strøm der bliver tilført din elbil, og hvor meget batteriet er opladet, mens andre ladebokse kræver, at du anvender en app for at kunne se informationer vedrørende opladningen.

I Greenbows tilfælde er det ladeboksen Zaptec Go fra norske Zaptec, der monteres, og vi har udviklet en tilhørende app, der gør det muligt at planlægge og monitorere din opladning.

Hvordan fungerer en ladestander til elbiler?

En ladestander til elbiler fungerer som nævnt ved at forbinde ladeboksen til elnettet og derefter tilslutte ladekablet til din elbil.Herefter er du klar til at starte opladningen.

Har du ikke noget ladeabonnement – altså ejer du din egen ladestander, og afregner du dit forbrug direkte hos dit elselskab – så starter opladningen automatisk. Er du kunde hos Greenbow, har du flere muligheder for at styre din opladning – du kan:

  • Undlade at aktivere manuel godkendelse i app’en. I så fald vil opladningen automatisk starte, når du tilslutter ladekablet.
  • Starte opladningen med det samme i app’en ved at gå til ”Lad hjemme” og derefter trykke ”Start opladning nu”. Herefter lyser din ladestander blå, hvilket indikerer, at opladningen er startet.
  • Planlægge en opladning i app’en, hvor du definerer, hvilket tidsrum din elbil skal oplade – fx fra kl. 22.00-06.00.

Via vores app kan du desuden følge med i opladningsprocessen, så du hele tiden er ajour med, hvor meget strøm der er på bilen.

 

Hvorfor skal du have en ladestander hjemme?

Der er flere fordele ved at have en ladestander derhjemme. Først og fremmest kan du oplade din elbil på en sikker og hurtig måde – du undgår nemlig at bruge boligens almindelige stikkontakter til opladning, hvilket ikke er anbefalelsesværdigt rent sikkerhedsmæssigt. Når du får monteret en ladeboks af en professionel elektriker, er du desuden sikker på, at den elektriske installation i dit hjem er sikker og i orden samt ikke mindst egnet til opladning af elbiler.

Hos Greenbow installerer vi din ladeboks med en effekt på 11 kW, men hvis elbilen er kompatibel med højere effekt – og du ønsker det, vel at mærke – kan vi for et mindre tillæg lave installationen, så den kan lade op til 22 kW. Det kræver dog en 32A afbryder frem for en 16A samt et tykkere kabel.

Derudover kan det være mere økonomisk at bruge en ladestander hjemme frem for at bruge offentlige ladestandere. Det skyldes blandt andet, at prisen på det offentlige netværk kan være højere, ligesom der kan være gebyrer til udbyderen af ladestanderen. Samtidig giver en ladestander på din egen matrikel mulighed for at udnytte billigere elpriser om natten, hvor der er mindre belastning på elnettet.

Har du solpaneler eller anden form for vedvarende energi, kan du endda lade din elbil op med grøn strøm og ikke bare spare penge på elregningen, men også reducere din bilkørsels påvirkning på miljøet.

Ladestander – pris

Det er klart, at prisen for en ladestander spiller en afgørende rolle i forhold til, hvorvidt du skal investere i en eller ej.

Generelt vil prisen på ladestandere til elbiler variere meget afhængigt af mærke, model og funktioner, og der er derfor flere forskellige faktorer, du skal klarlægge, før du kan sammenligne priserne på forskellige modeller – blandt andet:

 

1) Kapacitet

En af de primære faktorer, der påvirker prisen på en ladestander, er dens kapacitet. Jo højere kapacitet, jo hurtigere kan du oplade din elbil. Men det kan også betyde en højere pris på ladestanderen.

En privat ladestander kan have forskellige kapaciteter afhængigt af dens specifikationer og installationskrav. Typisk er den gennemsnitlige kapacitet på enten 3 kW, 11 kW eller 22 kW. Det er dog stadig de færreste, der har mulighed for at lade med 22 kW derhjemme, men efterhånden som elbiler bliver mere og mere almindeligt, vil vi også se flere opgraderinger af eksisterende elinstallationer samt forstærkninger af strømforsyningerne fra det offentlige elnet.

Zaptec Go, som vi bruger hos Greenbow, kan tage op til 22 kW. Selvom vi som udgangspunkt monterer den til 11 kW, er den altså fremtidssikret og klar til den dag, hvor både du, din elbil og dit elnet kan håndtere 22 kW.

2) Funktionalitet og sikkerhed

Nogle ladestandere tilbyder flere funktioner end andre, som f.eks. fjernovervågning, mulighed for at dele ladestanderen med andre eller evnen til at balancere belastningen på elnettet. Disse funktioner kan øge funktionaliteten af din ladestander, men det kan også øge prisen.

Derudover er sikkerhed et vigtigt parameter for din ladestander, som i sagens natur også kan påvirke prisen.

Med Zaptec Go fra Greenbow er du garanteret en af de sikreste opladere på markedet. Faktisk endte hjemmeladeren i toppen af Norges Automobil-Forbunds sammenligning af opladere til elbiler, netop fordi den opfylder alle sikkerhedskrav fuldt ud.

3) Installation

Installation af ladestanderen kan også påvirke prisen. Du må ikke selv installere en ladeboks, så du skal have hjælp fra en professionel elektriker, og prisen for dette kan variere alt efter geografi og den enkelte virksomhed.

Hos Greenbow er standardinstallation altid en del af aftalen, og den er derfor inkluderet i de priser, du finder på vores hjemmeside.

4) Mærke og model

Endelig kan mærke og model også påvirke prisen på en ladestander. Nogle mærker er mere anerkendte end andre og kan have en højere pris på grund af deres omdømme.

Zaptec Go er den eneste ladestander, vi tilbyder, og det skyldes, at den ganske enkelt er bedst til prisen, hvis du spørger os. Ikke bare får du fuld sikkerhed for pengene, du får også en ladestander, der tilbyder intelligent opladning, balancering af belastningen på elnettet, mulighed for 22 kW og nem installation – og så får du yderligere en lille og æstetisk flot ladestander, der kan integreres flot i langt de fleste hjem.

Hvad koster en ladestander hos Greenbow?

Ovenstående viser, at prisen på en ladestander til elbiler varierer afhængigt af flere faktorer, herunder kapacitet, funktionalitet, sikkerhed, installation, mærke og model, og det er vigtigt at overveje dine behov nøje, inden du vælger.

Hos Greenbow er det let at få et overblik over prisen. Gå direkte til bestillingssiden her – så kan du se, hvad en ladestander koster. Med køb eller lån af ladestanderen såvel som med eller uden elaftale.

Er det smartest at købe eller låne en ladestander til privat brug?

Når du beslutter dig for at få en ladestander til din elbil, er det vigtigt at overveje, om du skal købe eller låne den. Der er fordele og ulemper ved begge løsninger, og det bedste valg afhænger af din økonomiske situation og dine behov.

Køb af ladestander

Hvis du køber en ladestander, vil du have fuldt ejerskab og kontrol over den. Det betyder, at du kan bruge den, som du vil, og du behøver ikke bekymre dig om leasingaftaler eller tilbagelevering af ladestanderen ved skift af abonnement eller fraflytning.

Ulempen ved at købe en ladestander er, at det kan være en stor udskrivning på én gang. Du vil i nogle tilfælde også selv skulle stå for installationen af ladestanderen, hvilket kræver professionel hjælp og dermed ekstra omkostninger til en elektriker.

Hos Greenbow har du mulighed for at købe vores Zaptec Go ladestander ved oprettelse af abonnement, og vælger du den løsning, er installation naturligvis inkluderet i prisen. Det samme gælder en serviceaftale, så længe du har dit ladeabonnement hos os. Fordelen ved at købe ladestanderen er, at du slipper billigere i dit månedlige abonnement – samt at du naturligvis ejer ladeboksen.

Har du ikke lyst til den store engangsydelse i forbindelse med køb af ladestanderen i første omgang, kan du starte med at låne den og efterfølgende frikøbe boksen senere. Vores kundeservice kan oplyse om prisen på dette.

Lån af ladestander

Hvis du låner en ladestander, betyder det, at du betaler en månedlig afgift for at bruge den oven i dit ladeabonnement. Det kan være en fordel, hvis du ikke ønsker at binde en stor sum penge på én gang, og du vil have mere fleksibilitet i forhold til at opgradere eller udskifte ladestanderen senere. Leasingaftaler vil ofte også indeholde serviceaftaler, der inkluderer vedligeholdelse og reparation af ladestanderen, hvilket kan spare dig for ekstra omkostninger på sigt.

Ulempen ved at låne en ladestander er, at det månedlige gebyr med tiden vil overstige prisen på et køb og dermed blive en dyrere løsning på den lange bane. Derudover vil du være bundet af en aftale, som kan indebære begrænsninger på, hvordan du kan bruge ladestanderen, og hvad der sker ved udgangen af aftalen.

Hos Greenbow vægter vi gennemsigtighed højt, og derfor er det vigtigt for os, at du ved nøjagtigt, hvad du får, hvis du vælger at låne en ladestander: en månedlig udgift for leje samt et gebyr ved nedtagning af boksen. For eksempel i forbindelse med flytning eller skift af abonnementudbyder.

Vi tilbyder dog altid, at vores kunder kan købe ladestanderen fri efter en given periode til en god pris, hvis du beslutter dig for, at du hellere vil eje den.

Ladestander – abonnement eller ej?

Spørgsmålet om køb eller lån af ladestander er ikke det eneste, du skal tage stilling til. Du skal også overveje, om du skal tilkøbe et ladeabonnemet eller ej.

Der er forskellige former for ladeløsninger, og det kan være en god idé at undersøge, hvad der passer bedst til dine behov. Af forskellige løsninger kan blandt andet nævnes:

  • Abonnementsløsninger hos en ladeoperatør – fx Greenbow – hvor du betaler et månedligt gebyr for at være kunde og får service og vedligeholdelse af ladeboksen med i prisen. Hos os får du desuden adgang til en favorabel elaftale med strøm til ren indkøbspris.
  • Pay as you go er en anden mulighed, hvor du betaler pr. kWh, du lader på en offentligt tilgængelig ladestander.
  • Særlige aftaler med specifikke elbilproducenter der eksempelvis giver adgang til en bestemt mængde ladekredit hver måned, som kan bruges på et bestemt netværk af ladestationer – fx Tesla.
  • Opladning via din egen ladeboks og betaling via dit eget elselskab.

Hvilken løsning der passer bedst til dig, afhænger af flere forskellige ting – men du bør først og fremmest se på dit kørselsbehov. Det kan nemlig sjældent betale sig at vælge en ladeløsning uden abonnement, medmindre du kører meget lidt og ikke særlig langt.

Derudover er der en anden væsentlig faktor, du bør have med i beregningerne. Nemlig at du – hvis du har en ladestander med abonnement hos en ladeoperatør – kan få refusion af din elafgift.

 

Refusion af elafgift ved ladning af elbil hjemme

En af de økonomiske fordele, der følger i kølvandet på at have en ladestander med abonnement derhjemme, er muligheden for at opnå refusion af elafgiften.

Elafgift er en skat, der opkræves på elektricitet uanset dit elselskab, og afgiften indgår automatisk i prisen på din elregning. Når vi taler om refusion af elafgift, handler det om, at du som elbilejer kan få en del af den betalte elafgift tilbage for den strøm, der er brugt til opladning af elbilen. Det kræver dog, at du har et abonnement hos en ladeoperatør og ikke blot lader på dit elnet med eget kabel og ladeboks.

Hos Greenbow kan din ladestander fjernaflæses, og derfor sker refusionen automatisk, uden at du skal foretage dig noget. Vi aflæser løbende, hvorefter vi indberetter og ansøger om refusion hos SKAT. Når vi modtager refusionen, sender vi den straks videre til dig ­– det kan dog tage op til 2 måneder at få refusionen udbetalt, og du vil derfor opleve en vis forsinkelse ift. din elregning og refusionen af din elafgift.

Kan alle elbilejere få refusion af elafgiften?

Som udgangspunkt kan alle elbilejere få refusion af elafgiften, når de har en abonnementsløsning hos en ladeoperatør – der er dog to undtagelser:

  • Hvis du har solceller og producerer din egen strøm, kan du ikke modtage refusion. Det skyldes, at der ikke betales elafgift af den strøm, der produceres af solcellerne, og den er derfor allerede billigere.
  • Hvis din bolig er registreret som opvarmet med el – fx med jordvarme eller varmepumpe – har du i forvejen reduceret elafgift, og derfor kan du ikke modtage yderligere refusion.

Er du usikker på, om refusion er aktuelt for dig, eller har du spørgsmål til, hvordan det hele fungerer, så er du altid velkommen til at kontakte os.

Fordele og ulemper ved at have en ladestander derhjemme

Som ovenstående viser, er der mange faktorer at tage stilling til, når beslutningen om en ladestander skal tages. Herunder har vi opsummeret fordele og ulemper for at give dig et enkelt overblik.

Fordele:

  • Det er praktisk og bekvemt at oplade sin elbil derhjemme, når det passer dig.
  • Du har mulighed for at vælge en ladestander, der passer til dine behov og dit budget.
  • Det kan være mere omkostningseffektivt på længere sigt i forhold til at oplade din elbil på offentlige ladestandere.
  • Du kan planlægge din opladning og drage nytte af de skiftende elpriser – fx ved at lade om natten.
  • En ladestander kan øge din frihed og uafhængighed, da du ikke behøver at tænke på, om der er en offentlig ladestander i nærheden.

Ulemper:

  • En ladestander kan være en stor udskrivning, hvis du vælger at købe den.
  • Installation af ladestanderen kræver professionel hjælp, hvilket medfører ekstra omkostninger til en elektriker (dog ikke hos Greenbow hvor installation er inkluderet i prisen).
  • Du er begrænset af den tilgængelige kapacitet på dit elnet. Dog vil du som regel kunne lade med 11 kW.
  • En ladestander kræver, at du har adgang til en egnet parkeringsplads eller garage, hvor du kan installere den.

At have en ladestander til elbil derhjemme kan altså være en praktisk og bekvem løsning for mange elbilejere. Det giver dig mulighed for at oplade din elbil, når det passer dig, og det kan være omkostningseffektivt på længere sigt. Men det kræver også en større investering i en ladestander (medmindre du låner den i stedet for at købe) samt installation og ikke mindst adgang til en egnet parkeringsplads eller garage.

Uanset hvad er det vigtigt at overveje dine behov og dit budget, før du beslutter dig for at få en ladestander til din elbil.

Hvilken ladestander skal jeg vælge?

Der er mange ladestandere på markedet, og det kan være en jungle at finde rundt i. Hos Greenbow har vi dog gjort det let for dig, vi tilbyder nemlig kun én ladestander: Zaptec Go.

Zaptecs ladesystem er udviklet til at være blandt de sikreste løsninger på markedet, og det betyder alverden for os – og sikkert også for dig! Alle komponenter er af højeste kvalitet, og ladeboksen er bygget op omkring avancerede sikkerhedsfunktioner, der blandt andet har medført en topplacering i Norges Automobil-Forbunds sammenligning af opladere til elbiler.

Der er flere faktorer, der understøtter sikkerheden – nemlig:

  • Ladestanderen er udstyret med en kraftig beskyttelse, der er designet til at afbryde kredsløbet, hvis der opstår fejl, samt isolere det for at forhindre eventuelle fejl i at forårsage farlige spændinger i ladekablet.
  • Den integrerede reststrømsanordning af type B udløser afbryderen og forhindrer farlige situationer i at opstå, hvis der er en jordingsfejl i bilen eller ladekablet.
  • Ladestanderen udfører kalibrering og selvtest før hver ladesession, og reststrømsanordningen nulstilles automatisk ved at afbryde ladestikket.
  • Temperatursensorer overvåger den interne temperatur og afbryder opladningen, hvis der registreres et problem.

Zaptec Go opfylder desuden alle IEC 61851-1-seriens sikkerhedskrav.

 

Opsætning af ladestander til elbil

Har du besluttet dig for at investere i en ladestander til din elbil, er der flere faktorer, du bør tage i betragtning for at sikre en effektiv og sikker opsætning.

Først og fremmest skal du altid overlade opsætning af ladestander til elbil til en professionel elektriker, da korrekt installation stiller krav til teknik såvel som sikkerhed. Derudover kan du med fordel overveje placering og kabelføring.

Langt de fleste ladestandere til privat brug skal monteres på en væg. Her kan du med fordel finde en placering, der giver let adgang til elbilen, og som samtidig giver plads til at manøvrere bilen såvel som kablet uden at komme i karambolage med det resterende miljø. Husk også at tænke over den resterende trafik omkring bilen – skal børnene eksempelvis ud og ind ad carporten med deres cykler, skal kablet kunne trækkes fra ladeboksen til bilen uden at være i vejen.

Samtidig skal du overveje, hvordan strømkablerne skal føres fra hjemmets elektriske system til ladestanderen. Det kan kræve gravearbejde eller kabeltræk gennem væggene, hvilket bør udføres af en erfaren elektriker.

Hos Greenbow er standardinstallation og opsætning af ladestanderen altid inkluderet i prisen. Det omfatter blandt andet:

  • Installation af kombirelæ 3 faser + N 16A type A i eksisterende eltavle eller i miniboks ved eltavle
  • Installation og kabelføring af kabel fra kombirelæ og ud til ladeboksen (15 meter kabel inkluderet) inkl. én gennemføring til yderside på mur
  • Montering af ladeboks på væg – fx på ydermur eller i garagen
  • Test og klarmelding af ladeboks

Har du allerede en ladeboks tilsluttet, udskifter vi blot denne. Det kalder vi et boksskifte. Har du behov for gravearbejde i forbindelse med kabelføring, håndterer vi også det – det medfører dog et tillæg til prisen.

Uanset hvilken løsning du vælger, og hvor din ladestander skal monteres, kender du altid prisen, inden vi kommer og installerer. Vi afholder nemlig et online møde, hvor vi sammen gennemgår dine behov og beregner et uforpligtende prisoverslag i tilfælde af ekstra foranstaltninger.

FAQ

Hvorfor har Greenbow valgt Zaptec Go?

Den primære årsag til, at vi har valgt Zaptec Go, er, at det er en af de mest sikre ladestandere på markedet. At det samtidig er en lille og flot ladeboks, der let kan integreres i de fleste hjem, er bare et plus.

Kan det betale sig at have en ladestander uden abonnement?

Det kan sjældent betale sig at have en ladestander uden abonnement. Hvis du vil undersøge, om det er en god løsning for dig, skal du tage et kig på dit kørselsbehov og beregne, hvor mange kWh du forventer at lade per måned.

Kan jeg lade min elbil med 22 kW derhjemme?

Det er muligt at installere 22 kW, men det kræver 32 ampere. Zaptec Go-ladeboksen, som vi bruger hos Greenbow, kan sættes op til at lade med 22 kW, så det er bestemt en mulighed.