Ladestandere i Danmark: Hvor mange er der, og hvordan får du adgang?

12 juli, 2023

I forbindelse med, at du anskaffer en elbil, er det ikke kun værd at undersøge, hvordan du får din egen ladeboks derhjemme, men også hvor mange offentlige ladestandere der er. Selvom du måske primært kommer til at oplade mest derhjemme, kommer du også fra tid til anden til at skulle oplade, når du er på farten.

Der bliver hele tiden sat flere og flere ladestandere op i Danmark. I 2022 var der i følge Trafikministeriet 14 elbiler per ladepunkt. Allerede i 2023 var det tal faldet til 11 elbiler per ladepunkt. Det bliver derfor kun nemmere for dig at finde en ladestander, når du er på farten.

Det er ikke kun i de større byer, at der er mange ladestandere. I 2023 var den kommune med flest ladestandere per 1000 indbyggere Fanø, efterfulgt af Frederiksberg, Tårnby, København og Ærø.

Typer af offentlige ladestandere

De to almindeligste ladestandere at bruge offentligt er hurtigladere og lynladere. Lynladere står typisk på tankstationer langs med andre motorvejene og andre trafikale knudepunkter. Planen er, at der skal være 300 lynladere på landsplan i 2024.

Lynladerne kan bruges af alle elbiler, men det er ikke alle plug-in hybridbiler, der kan bruge dem. Det tager mellem 10 og 30 minutter at lade op til 80 % på en lynlader. Du bør ikke bruge tid på at lade helt op til 100 %, da de sidste 20 % tager længere tid.

Hurtigladere finder du udover på tankstationer også på offentlige parkeringspladser for eksempel ved storcentre. Hurtigladeren kan bruges af alle biler. Det tager cirka 30-40 at lade bilen op til 80 % ved en hurtiglader. Der er cirka 4000 hurtigladere i 2023.

Læs mere: Om ladekabler og opladning

image

Sådan kan du bruge offentlige ladestandere

De offentlige ladestandere bliver sat op af forskellige firmaer. Heldigvis behøver du ikke at være kunde hos hvert firma for at kunne bruge dem. Hvis du er kunde hos Greenbow, får du en app, der giver adgang til over 300.000 ladestandere i hele Europa, ud af dem selvfølgelig mange i Danmark.

I appen kan du både se, hvor de nærmeste ladestandere er, og betale med den, når du har ladet din bil op. Det betyder også, at du får en samlet regning, hvilket gør din økonomi mere overskuelig.

Overvej muligheden for at lade op derhjemme

Udover at bruge offentlige ladestandere vil det også være en fordel for dig at have adgang til en derhjemme, hvis du har mulighed for det. Det giver en høj grad af fleksibilitet, når du kan lade op derhjemme. I det tilfælde skal du bare sætte bilen til at lade op, når du kommer hjem, og koble kablet fra om morgenen, inden du tager af sted. Du kan styre tidspunktet for, hvornår du lader op i din app.

Bor du i lejlighed, kan du typisk ikke bare sætte en ladeboks op derhjemme. Der skal du søge om tilladelse hos enten din udlejer eller ejerforeningen. Har du ikke mulighed for at sætte din egen op, bliver der i mange bolig- og ejerforeninger sat fælles ladebokse op.

Læs mere om at blive kunde hos os.

FAQ

Hvor mange offentlige ladestandere er der i Danmark?

Antallet af ladestandere i Danmark vokser år for år. I 2023 var der 11 elbiler til hver ladestander.

Hvordan kan jeg bruge en offentlig ladestander?

Du får adgang til en offentlig ladestander via en app. Det kan være firmaets app eller en app fra et firma som Greenbow. Med Greenbows app får du adgang til ladestandere på tværs af firmaer og får kun en samlet regning.

Kan jeg nøjes med at bruge en offentlig ladestander?

Du kan godt nøjes med at bruge en offentlig ladestander, men det er langt mere fleksibelt for dig at have en ladeboks derhjemme også, hvis du har mulighed for det.