Må man låne sin ladeboks ud til gæster?

12 juli, 2023

Når du har fået installeret en ladeboks, styrer du helt selv, hvem der bruger den. Du kan derfor sagtens låne den d til dine gæster, der har elbil.

Som kunde hos Greenbow har du to muligheder for at låne din ladeboks ud til andre. Den ene er, at du har funktionen “Kræv godkendelse” slået til. I det tilfælde skal dine gæster tilføjes til dit “team” for at få mulighed for at bruge ladeboksen. Som en del af dit team får de adgang til at stoppe og starte ladningen i den app, der hører med til at oplade gennem Greenbow, lige som du selv gør, når du oplader. Derudover har du også mulighed for at bestille ladebrikker til dem.

Har du gæster til middag, har de typisk ikke tid til at vente på, at ladeboksen stopper med at lade, når batteriet er fuldt. Men hvis du er vant til at sætte bilen til om aftenen og komme ud til en fuld tank næste morgen, er det ikke sikkert, at du har prøvet at skulle stoppe ladeboksen, mens den er i gang med at lade op. Det kan du dog nemt gøre enten i appen eller med ladebrikken. I appen går du ind og siger “stop opladning”, mens du med ladebrikken simpelthen bare holder den hen til ladeboksen. Du kan se, at opladningen er stoppet, når lyset skifter fra blåt til hvidt.

Læs mere: Må andre bruge min ladeboks?

Slå “Kræv godkendelse” fra på din ladeboks

At tilføje gæster til dit team er selvfølgelig en lidt mere omstændelig proces og derfor typisk kun en, du vil vælge for folk, der kommer og besøger dig ofte, som nære familiemedlemmer og venner.

For andre gæster, der ønsker at bruge din ladeboks, kan du i stedet slå “Kræv godkendelse” fra. I det tilfælde vil det være muligt for alle at lade fra boksen. Og med alle mener vi det ret bogstaveligt. Hvis du glemmer at slå “Kræv godkendelse” til senere, vil det være muligt for andre at sætte deres bil til og oplade fra din ladeboks, da den vil begynde at frigive strøm, så snart der bliver sat et kabel til.

Det vil dog selvfølgelig være de færreste, der er frække nok til at parkere deres bil i din garage eller indkørsel og sætte bilen til – og hvor skulle de i øvrigt også vide fra, at du har slået “Kræv godkendelse” fra. Men det er altså en mulighed, du skal være opmærksom på, når du deaktiverer “Kræv godkendelse”.

For yderligere at sikre dig mod at andre bruger din ladeboks uden tilladelse kan du også låse ladekablet fast til den. Det kan du også gøre i appen. Der skal du gå ind under indstillinger og trykke “Lås kabel til ladeboks”.

image

Undlad at lade andre bruge mormorladeren hos dig

Har du gæster med elbil, der har brug for at oplade, vil det klart være det smarteste at lade dem bruge din ladeboks frem for mormorladeren. Mormorladeren er en nødoplader, og du bør kun lade gæster bruge den, hvis der ikke er andre muligheder. Selv hvis det er en stikkontakt, der er godkendt af en elektriker til formålet.

Når mormorladeren sidder i i længere tid, bliver stikkontakten varmet op, hvilket øger risikoen for nedsmeltning og brand. Når du bruger mormorladeren, bør du derfor hele tiden være i nærheden af stikkontakten, så du kan holde øje med den og hurtigt koble den fra, hvis der opstår problemer. Derudover bør du kun lige akkurat oplade elbilen nok til, at den kan køre hen til en anden, mere sikker opladningsløsning og oplade der.

FAQ

Må jeg låne min ladeboks til gæster?

Ja, det er op til dig, hvem der bruger din ladeboks. Det blander vi os fra Greenbow’s side ikke i.

Hvordan kan mine gæster låne mine ladeboks?

Som kunde hos Greenbow har du to muligheder for at lade andre bruge din ladeboks. Den ene mulighed er, at du tilføjer dem til dit team. I det tilfælde kan de styre opladningen gennem din app. Du kan endda bestille en ekstra ladebrik til dem. Du kan også vælge at slå godkendelsen fra på appen, så alle har mulighed for at lade.

Skal jeg lade mine gæster bruge mormorladeren hos mig?

Hvis du har en ladeboks, er det klart bedst, at du lader dine gæster bruge den frem for mormorladeren. Selvom en stikkontakt er godkendt til mormorladeren, tager det lang tid at lade op på den måde. Er stikkontakten ikke godkendt, bør du slet ikke lade gæster bruge den, da det medfører en øget risiko for nedsmeltning og brand.