Lynlader til bil: Hvordan fungerer det og kan alle biler lade hurtigt?

12 juli, 2023
Når du skal lade på farten, vil du typisk være interesseret i, at du kan gøre det så hurtigt som muligt – medmindre du alligevel gør stop for at få noget at spise. I de tilfælde, hvor du gerne vil hurtigt videre, kan det betale sig for dig, at du holder øje med en af de såkaldte lynladere. Det er ladere, hvor det går rigtig hurtigt med at lade op. De har en effekt på 150-300 kW.

Lynladere står typisk langs med motorvejene og ved andre trafikknudepunkter. Der bliver hele tiden sat nye op, og det er Vejdirektoratets ambition, at der kommer til at være mere end 1000 lynladere i Danmark i 2025.

En bil med en effekt på 100 kW kan ved en lynlader på 10 minutter oplade, så den kan køre 100 kilometer. Efter 30 minutter vil batteriet være 80 % opladt. Tommelfingerreglen er, at du lader din bil op til 80 %, når du lader den op ude, da det tager længere tid at lade de sidste 20 % op til 100. Har du sat bilen i ladestanderen derhjemme, kan du godt lade den op til 100 %.

Hvilke biler kan lade ved en lynlader?

De fleste elbiler på de danske marked kan i dag bruge de gængse lynladere. Der er både CSS-stik og CHAdeMo-stik, hvilket gør dem tilgængelige for de fleste.

Derudover er det ikke alle plugin-hybridbiler, der kan bruge en lynlader. Skal du til at købe plugin-hybrid, er det derfor værd at undersøge, om de kan lade ved en lynlader. Særligt hvis du planlægger ofte at lade på farten.

Tidligere var det kun muligt for Tesla-ejere at lade ved de lynladere, der er sat op af Tesla. Det er dog nu ændret, så alle elbilejere har mulighed for det. Du skal bare downloade appen fra Tesla.

image

Hvilke andre muligheder for opladning findes der?

Hurtigladere er en form for ladestandere, der tidligere var meget udbredt, for eksempel ved indkøbscentre, parkeringspladser ved boligforeninger og arbejdspladser. Når der bliver sat ladestandere op sådanne steder, er det dog i høj grad lynladere i dag, da de er mere fremtidssikrerede. Og ja, fordi de lader hurtigere. Hurtigladere har typisk også Type 2 stik, hvilket gør dem tilgængelige for alle typer af elbiler at bruge.

Som kunde hos Greenbow får du adgang til 300.000 opladere i hele Europa gennem vores app. Det vil derfor være nemt for dig at få et overblik over dem. Læs mere om at blive kunde her.

Hav altid mormorladeren med, men brug den kun i nødstilfælde

Den sidste form for oplader er en nødoplader, der også kaldes en mormoroplader. Ud fra navnet kan du næsten regne ud, at du kun skal bruge den i nødstilfælde. Mormorladeren skal sættes direkte i en stikkontakt, men du bør kun gøre det med en kontakt, der er godkendt af en elektriker til det. På grund af den langvarige belastning af kontakten øges risikoen for brand og nedsmeltning nemlig.

Er din elbil løbet helt tør for strøm, bør du kun sætte den i mormorladeren længe nok til, at du kan køre hen til en anden opladningsløsning.

FAQ

Hvad er en lynlader?

En lynlader er en ladestander, der gør det muligt for dig at lade ekstra hurtigt. Kan din bil trække 100 kW, kan du lade op, så du kan køre 100 kilometer på 10 minutter i en lynlader.

Kan alle elbiler bruge en lynlader?

De fleste elbiler kan i dag bruge en lynlader. Dog har Tesla sat nogle lynladere op, som de kun er Teslaer, der kan bruge. Tesla elbiler kan dog bruge alle andre former for lynladere. Det er ikke alle plug-in hybrid biler, der kan bruge en lynlader.

Hvor hurtigt kan jeg lade med en lynlader?

Hvor hurtigt du kan lade med en lynlader, kommer an på, hvor hurtigt din bil lader. Kan din bil trække 100 kW, kan du lade, så du kan køre 100 kilometer på 10 minutter og op til 80 % fuld tank på 30 minutter.