Opladning af elbil i udlandet – få styr på mulighederne!

18 juli, 2023

Har du planer om en kør-selv-ferie til udlandet i elbilen, er du måske lidt spændt på, hvordan det kommer til at gå, hvis det er første gang. Heldigvis kan du glæde dig over, at der er mange europæiske lande, der har et rigtig godt netværk af ladestandere i dag. Det kræver derfor ikke helt så meget planlægning som bare nogle få år siden.

Når du tager på kør-selv-ferie i elbilen, skal du dog regne med, at det bliver lidt anderledes end i en benzin- eller dieselbil. Du kan ikke bare suse igennem Tyskland, men skal have planlagt nogle opladningsstop undervejs. Det er derfor en god ide at have en lidt mere eventyrlysten tilgang til det. Specielt i lande som Spanien og Frankrig, hvor der ikke er helt så mange ladestandere endnu.

Det kan dog sagtens lade sig gøre og er bestemt ikke noget, som du bør frygte. Med lidt ekstra planlægning vil du nemt kunne få en god ferie i udlandet i elbil.

Læs mere: Ny elbilist – Gode råd og tips til din nye elbil

Sådan betaler du i udlandet

Måske er noget af det, der skræmmer dig lidt ved at skulle på ferie i udlandet i elbil, hvordan du skal betale, når du har ladet op. Det kan være, at du ser for dig, hvordan du skal downloade ti forskellige apps for at kunne komme ned igennem Europa.

Det kommer dog ikke til at være et problem, hvis du er kunde hos Greenbow. Med vores app får du nemlig et overblik over 300.000 ladestandere i hele Europa. Du betaler med appen, når du har ladet op. Du kan se dine tidligere lade sessioner i appen. Det gør det derfor også langt nemmere for dig at få et overblik over feriebudgettet, når du kommer hjem. Som kunde hos Greenbow behøver du derfor kun at bruge en app.

image

Lande med godt netværk af ladestandere

I dag er det meget forskelligt, hvor godt netværket af ladestandere er i de forskellige lande. Når du planlægger din ferie, er det derfor selvfølgelig også noget, som du bør tage hensyn til. Holland, Norge, Sverige og Tyskland har alle et godt netværk, og du behøver derfor ikke at være bange for at skulle rundt og lede længe efter en ladestander.

Omvendt har lande so Spanien og Frankrig ikke et lige så godt netværk. Det betyder ikke, at det er umuligt at tage på elbilferie i de lande, men det kommer til at kræve lidt mere planlægning. Hvis du har den rette attitude og ser det som en mulighed for at gøre stop et sted, hvor du måske ellers ikke var stoppet, kan det dog blive en hyggelig del af ferien frem for en belastning. Du kan få et overblik over dem i appen og planlægge din tur ud fra, hvor ladestanderne er.

Bestil overnatning med opladningsmulighed

Når du bestiller overnatning, er det en god ide, at du sørger for at vælge steder, hvor der er ladestandere placeret. Dermed kan du lade op om natten, mens du sover, præcis som du typisk ville gøre derhjemme. På den måde er bilen klar, når du næste dag skal på opdagelse igen eller køre videre.

I dag findes der både campingpladser, sommerhuse og hoteller med ladestandere, du kan bruge som gæst. I nogle tilfælde vil det endda være gratis for dig at lade op. Dermed sparer du penge i forhold til at skulle lade på de offentlige ladestandere.

Fordele for elbilister i udlandet

Nogle lande, for eksempel Tyskland, kan der være forskellige fordele for dig, der er elbilsejer. I Tyskland kan du få et blåt mærke at sætte på din elbil, der blandt andet kan give dig adgang til gratis parkering, adgang til særlige parkeringspladser og mulighed for at køre i særlige miljøbaner. Det er en god ide at købe det blå mærke, når du krydser grænsen til Tyskland, da de der er vant til at sælge det. Det vil være sværere for dig at finde, når du er kommet ind midt i landet.

Derudover skal du i Tyskland være opmærksom på, at du i nogle større byer skal bruge et grønt mærke for at måtte køre ind i byen. Det skyldes, at biler, der forurener for meget ikke må køre ind i de større byer. Det burde sige sig selv, at en elbil ikke forurener, men du har stadig brug for at have det grønne mærke.

FAQ

Hvordan kan jeg betale for opladning i udlandet?

Som kunde hos Greenbow får du adgang til en app, du kan bruge til at betale med i 300.000 ladestandere i Danmark og udlandet. Der kan du altså betale flere steder med den samme app.

Kan man oplade sin elbil gratis i udlandet?

Nogle lande tilbyder fordelagtige ladeordninger for elbilsejere. Derudover vil der være nogle overnatningssteder, hvor du har mulighed for at lade gratis.

Kræver det meget planlægning at tage på elbilferie i udlandet?

Det kræver ikke meget planlægning at tage på elbilferie i udlandet, men det vil typisk kræve lidt mere, end hvis du tager på ferie i en benzin- eller dieselbil. Dermed ikke sagt, at det er besværligt.